1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Navalnyin tukijoukot pyrkivät järjestämään "nyky-Venäjän suurimman mielenosoituksen" vankilassa viruvan oppositiopoliitikon vapauttamiseksi

Aleksei Navalnyin tukijoukot esittelivät poliittisen kampanjan mielenosoittajien keräämiseksi protesteihin.

Aleksei Navalnyi
Mielenosoittajan kyltissä on Navalnyi.
Mielenosoittaja pitää oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevaa kylttiä Moskovan ydinkeskustassa helmikuun loppupuolella.Grigori Vorobjov / Yle

MoskovaOppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijoukot ovat esitelleet kampanjan, jonka avulla he pyrkivät järjestämään suurmielenosoituksen opposition vangitun keskushahmon vapauttamiseksi.

Navalnyin liittolaiset esittelivät suunnitelmansa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tiistai-iltapäivällä.

Tarkoituksena on ensin saada vähintään puoli miljoona venäläistä rekisteröitymään mielenosoittajiksi virtuaalisesti. Kampanjaa varten Navalnyin tukijat ovat avanneet nettisivun (siirryt toiseen palveluun), jonne ihmiset voivat merkitä Venäjän kartalle kaupungin, jossa he ovat valmiit protestoimaan.

Suunnitelman mukaan sen jälkeen, kun vähintään puoli miljoonaa ihmistä on rekisteröitynyt mielenosoittajaksi, protestien päivämäärä ilmoitetaan osanottajille.

Järjestäjien mukaan kyse olisi nyky-Venäjän suurimmasta mielenosoituksesta, jonka edessä valtion turvallisuusjoukot olisivat voimattomia.

Lue myös: Venäjän sisäpiirin tunteva Mihail Zygar sanoo eliitin takertuvan Putiniin ja poliisiväkivaltaan: “Kremlissä ei vielä hermoilla”

Tammikuussa Navalnyin tukijat järjestivät kahdesti laajamittaisia mielenosoituksia ympäri Venäjää presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastaan. Viranomaiset tukahduttivat protestit voimallisesti ja poliisit ottivat yhteensä kiinni noin 12 000 ihmistä.

Navalnyin esikunta ilmoitti helmikuun alussa, että mielenosoitukset keskeytetään viranomaisten voimatoimien vuoksi. Uusia protesteja kerrottin suunniteltavan lähempänä kesää.

Aleksei Navalnyi
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi siirrettiin tänään vankisairaalaan. Tämä valokuva on peräisin Navalnyin Instagram-tililtä. Aleksei Navalnyin Instagram

Aleksei Navalnyi tuomittiin helmikuussa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Hän on venäläisviranomaisten mukaan rikkonut aiemman ehdollisen rangaistuksensa ehtoja.

Länsimaat ovat pitäneet tuomiota poliittisena ja vaatineet Navalnyin vapauttamista. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat asettaneet tapauksen vuoksi pakotteita venäläisiä kohtaan.

Lue lisää aiheesta:

Asianajaja: Navalnyi on siirretty vankilasta tuntemattomaan paikkaan, TASSin mukaan oppositiopoliitikko on Pokrovin rangaistussiirtolassa

Erkka Mikkonen: Kremlin valheisiin kyllästynyt poliisi kaataa kulisseja, mutta useimmat venäläiset vain sietävät kaksoistodellisuutta

Venäjällä protestit tukahdutetaan mielivaltaisesti ja pelkästä jalkakäytävällä kävelemisestä joutuu vangituksi – mielenosoittaja: En pysy hiljaa!

Lue seuraavaksi