Hyppää sisältöön

Soijan tähteistä syntyy pian monikäyttöistä biomuovia vaikka eristeeksi – pilottitehtaan rakentaminen Uuteenkaupunkiin alkaa

Uuden biopolymeeritehtaan toivotaan parantavan pitkään vaikeuksissa rämpineen soijajalostamon kannattavuutta.

Tuotantopäällikkö Mikko Sahlgren laskee koepurkkiin Uudenkaupungin soijajalostamolla sivutuotteena syntyvää soijamelassia. Kuva: Ari Welling / Yle

UUSIKAUPUNKI Uudenkaupungin soijajalostamon tie on ollut kivinen.

Jalostamon rakennustyöt alkoivat lokakuussa 2011 ja tuotanto kaksi vuotta myöhemmin. Alle vuodessa tehdas oli konkurssikypsä.

Suomen Soijanjalostus Oy osti jalostamon konkurssipesältä kesällä 2015. Nyt soijatehdas, nykyiseltä nimeltään Nordic Soya Oy, työllistää 40 henkeä.

Nordic Soyan soijajalostamo on EU:n suurin. Uusi koetehdas nousee keskellä näkyvän piipun vasemmalle puolelle. Kuva: Ari Welling / Yle

Uudenkaupungin laitos on EU:n suurin monivaiheinen soijajalostamo ja sen tuotantokapasiteetti on yli 240 000 tonnia vuodessa. Tehdas ei kuitenkaan toimi täydellä teholla, eikä toimintaa ole saatu kannattavaksi.

Ongelmat tuotannossa liittyivät jalostuksessa syntyneen rouheen, öljyn ja kuoren myyntiin. Sivutuotteena prosessissa syntyy soijamelassia, jonka uudelleenkäyttöä on pohdittu pitkään. Nykyisellään soijamelassi poltetaan ja syntyvä höyry käytetään jalostamolla.

Soijamelassin hyödyntämistä on tutkittu neljä vuotta

Soijamelassin parempaa hyödyntämistä on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johdolla tutkittu neljän vuoden ajan.

Nyt alkaa tulla valmista, sillä soijamelassista on pystytty valmistamaan biomuovia laboratorio-oloissa. Asia pitää vielä saada todennettua käytännössä, ja soijatehtaan kylkeen onkin nousemassa kahdeksan miljoonaa euroa maksava koetehdas.

Nordic Soyan omistaa sijoitusyhtiö, joka kuuluu Salossa eristeitä valmistavan Finnfoam Oy:n perustajan Jorma Niemisen perheelle.

Finnfoam aikookin jatkossa valmistaa kierrätysmateriaalista tehtyä eristettä, tuotemerkkikin on jo suojattu valmiiksi.

– Mielestäni ei oikeastaan ole olemassa jätettä, sillä jätekin on aina raaka-ainetta. Jalostamon sivutuotteena tulee tarjolle suuret määrät biojätettä, ja olenkin jo pitkään miettinyt, voitaisiinko siitä mitenkään saada tehtyä eristettä, sanoo Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Nordic Soyan toimitusjohtaja Veli-Matti Reunasalo, Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen ja Brightplussan teknologiajohtaja Jarkko Leivo. Kuva: Ari Welling / Yle

Soijamelassia syntyy Uudenkaupungin laitoksessa vuosittain useita kymmeniä miljoonia kiloja. Niemisen laskelmien mukaan soijajalostamoissa eri puolilla maailmaa syntyy soijamelassia määrä, josta voitaisiin vuosittain valmistaa biomuovia 22 miljoonaa tonnia.

Mukana kehitystyössä on ollut myös biopohjaisia materiaaleja valmistava suomalainen Brightplus.

Teknologiajohtaja Jarkko Leivon mukaan biomuovin tekeminen soijamelassista on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

– Olemme VTT:n kanssa onnistuneet kehittämään kaksivaiheisen prosessin, jossa ruuaksi kelpaamattomasta melassista jalostetaan ensin maitohappoa, ja sen jälkeen maitohaposta polymeroidaan biomateriaaleja. Tätä prosessia ei ole kukaan aikaisemmin tehnyt, ja siinä korostuukin hieno suomalaisen tiedeosaaminen. On luotu sellaiset mikrobit, jotka pystyvät hajottamaan melassia maitohapoksi.

Soijamelassi poltetaan kuvan polttolaitoksessa ja prosessissa syntynyt höyry johdetaan putkia pitkin takaisin jalostamolle. Kuva: Ari Welling / Yle

Nordic Soyan toimitusjohtaja Veli-Matti Reunasalo kertoo, että aikoinaan soijamelassi ohjattiin biojätteeksi. Polttaminen on ollut askel parempaan suuntaan, nyt otetetaan seuraava askel.

– Kun soijamelassista tehdään biomateriaaleja, paranee ruuantuotannon kannattavuus. Lisäksi pystymme sekä suoraan että epäsuorasti vähentämään ruuantuotannon ympäristövaikutuksia.

Pilottitehtaan rakentaminen aiotaan aloittaa nopeasti, ja valmista pitäisi tulla ensi vuoden aikana.

Jos pilotti toimii odotetusti, rakennetaan samaan tilaan varsinainen tehdas. Sen arvellaan valmistuvan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 25.3. kello 23.00.

Lue myös:

.
.