Hyppää sisältöön

Washingtonin poliisipäällikkö: “Kapinallishyökkäyksen luulisi olevan puhelinsoiton väärti” – Viranomaiset syyttelevät toisiaan USA:n kongressihyökkäyksen selvittelyssä

Pentagonia kritisoidaan vitkuttelusta, mutta asiantuntijalta löytyy ymmärrystä puolustusvoimien varovaisuudelle.

Video: Näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat Capitolin valtausta 6.1.2021
Video: Näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat Capitolin valtausta 6.1.2021

WASHINGTON Entisen Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjän Michael Sherwinin mukaan jo yli 400 ihmistä vastaan on nostettu syyte kongressihyökkäyksen jälkimainingeissa. Kyseessä on yksi Yhdysvaltojen historian suurimmista rikostutkinnoista.

Loppiaisena noin 800 ihmistä tunkeutui kongressiin yrityksenään keskeyttää presidentti Joe Bidenin vaalivoiton vahvistaminen.

Sherwin kertoi 60-minutes -tv-ohjelman haastattelussa sunnuntaina, että vakavimmat syytteet nostetaan todennäköisesti kapinaan yllyttämisestä ja salaliitosta valtiovaltaa vastaan (siirryt toiseen palveluun).

Turvallisuusvirnomaiset ovat pyytäneet amerikkalaisilta vinkkejä hyökkääjien kiinniottamiseksi. Kuva: Roberto Schmidt / AFP

Monimutkaisimmat syyteryppäät koskevat vain osaa syytetyistä, ensisijaisesti äärioikeistolaisten Proud Boys-, Oath Keepers- ja Three Percenters-järjestöjen jäseniä. Heitä syytetään kapinan suunnittelusta. Valtaosa muista syytteistä nostetaan luvattoman oleskelun sekä virkavaltaa vastaan hyökkäämisen perusteella.

Sherwinin mukaan ei ole poissuljettua, että entinen presidentti Donald Trump saattaisi joutua syytteeseen.

Senaatti syyttää turvallisuusviranomaisia mielikuvituksen puutteesta

Samalla kun rikostutkinta harppoo eteenpäin, kongressirakennuksen turvatoimien ja viranomaisten toimien tutkinta on ajautunut umpikujaan.

Senaattorit kuulivat helmi-maaliskuun aikana eri turvallisuuspalveluiden johtajia. Kuulemisissa etsittiin vastausta ennen kaikkea siihen, miksi uhkaan ei ollut varauduttu ennalta ja miksi tilanteeseen reagoiminen oli hidasta.

Istuntojen päätyttyä kokonaiskuva on lähes yhtä sekava kuin tammikuussa.

Capitolin poliisivoimien johtaja Steven Sund kertoi helmikuussa senaatille, että poliisivoimat eivät osanneet varautua puutteellisen tiedustelutiedon vuoksi.

– Nämä rikolliset olivat valmistautuneet sotaan, heillä oli mukanaan omat radiojärjestelmänsä hyökkäyksen koordinoimista varten sekä kiipeilyvarusteita ja muita apuvälineitä Capitolin turvatoimia vastaan, Sund sanoi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray senaatin oikeuskomitean kuulemisessa. Kuva: AOP

FBI:n johtaja Christopher Wray kiisti omassa kuulemisessaan kaikki väitteet turvallisuuspalvelun virheistä. Hänen mukaansa FBI oli jakanut merkittävissä määrin tiedustelutietoa uhkakuvista kaikille turvallisuuspalveluille.

Erityistä huomiota on kiinnittänyt FBI:n Norfolkin toimiston loppiaista edeltänyt raportti, jossa ääriryhmien kerrottiin jakavan etukäteen karttoja Capitol-rakennuksen alla kulkevista tunneleista ja keskustelevan väkivallasta.

Wrayn mukaan tiedot jaettiin lähes välittömästi sekä hallintoalueen että Washingtonin kaupungin poliisivoimien kanssa. Washingtonin poliisipäällikkö Robert Contee taas totesi kongressille, että tiedusteluraportti ei sisältänyt selvää varoitusta, ja että FBI lähetti raportin loppiaista edeltävänä iltana sähköpostitse.

– Kuvittelisin että niinkin väkivaltainen suunnitelma kuin kapinallisten hyökkäys Capitol-rakennukseen olisi edes puhelun väärti, Contee totesi kongressille.

Senaattorien arvioiden mukaan varautuminen jäi puolitiehen, koska yksikään turvallisuusviranomainen ei osannut kuvitella hyökkäyksen olevan mahdollinen.

Kuulemisten aikana ei käynyt selväksi, mitä silloinen presidentti Donald Trump tiesi kapinajoukkojen suunnitelmista ennen loppiaista. Yhdysvaltain presidentti saa päivittäin tiedusteluraportin ajankohtaisista uhkakuvista, mutta raportit ovat salattuja.

Katseet kansalliskaartin toimissa:mikä kesti?

Toinen suuri kysymys on yhä se, miksi Capitolin poliisivoimat eivät saaneet tukea Washingtonin kansalliskaartilta. Pääkaupungin kansalliskaarti toimii puolustusvoimien alaisuudessa.

Kansalliskaarti ei ollut valmiudessa ennen hyökkäystä, ja riittävien joukkojen saamisessa paikalle kesti tunteja.

Kansalliskaartin johtaja kenraalimajuri William Walker syytti Pentagonia vitkuttelusta (siirryt toiseen palveluun), sillä joukkojen toimintaluvan saamisessa kesti useita tunteja. Walkerin mukaan kansalliskaarti oli valmiina reagoimaan.

Pentagon puolustautui vetoamalla tiedustelutiedon vajeeseen, operatiivisiin ongelmiin ja tilanteen herkkyyteen.

Sotilas- ja siviilisuhteiden professori Bradford Wineman arvioi Ylelle, että Pentagonin perustelut käyvät jokseenkin järkeen.

Hänen mukaansa hatara tiedustelutieto johti heikkoon varautumiseen, ja päivän aikana reaktiota vaikeuttivat kansalliskaartiin liittyvät byrokraattiset ongelmat.

Winemanin mukaan Pentagonin vastahakoisuus johtui todennäköisesti yrityksestä välttää väärien mielikuvien syntyminen vallanvaihdosta.

– Vaikka kansalliskaarti ei kuulu puolustusvoimiin, heillä on sotilasunivormut, ja se tuo mukanaan oman painolastinsa. Sotilaallinen läsnäolo rauhallisen vallanvaihdon aikana on vaarallinen estetiikka, Wineman sanoo.

Tiedustelutiedon vajavaisuus – tai niiden vakavasti ottamisen puute – johtivat kuultujen viranomaisten lausuntojen perusteella siihen, ettei keskusteluita riskeistä käyty huolella etukäteen.

Viranomaisarvioiden mukaan kongressihyökkäyksen aiheuttamat vahingot ovat noin 30 miljoonaa dollaria. Kuva: Win Mcnamee / AFP

Ensimmäinen ehdotus jatkotoimenpiteistä on jaettu kongressille. Eläköityneen kenraaliluutnantti Russel Honoren raportti (siirryt toiseen palveluun) ehdottaa muun muassa lisää joukkoja kongressin poliisiyksikölle sekä uusia liikuteltavia aitoja hallintorakennusten suojaksi.

Hyökkäyksen selvittelyn on määrä jatkua, mutta puolueiden tulehtuneet välit vaikeuttavat jatkotutkimuksia (siirryt toiseen palveluun). Demokraatit ja republikaanit eivät ole vielä saavuttaneet yhteisymmärrystä esimerkiksi siitä, kuka tutkii tapausta ja kuinka laaja selvitys tehdään.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.