1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuijamaa, Lappeenranta

Sote-yhtymä sai erivapauden pakkotesteistä Venäjän rajalla – nyt se muutti mielensä: "Kohtuullista, kun kansalaisetkin joutuvat myöntymään"

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontui tiistai-iltapäivänä.

Vaalimaalta Nuijamaalle siirtyneiden matkustajien määrästä ei Tuula Karhulan mukaan ole tietoa, mutta epäilyksiä asiasta on herännyt. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Rajanylittäjien terveystarkastuksista on tulossa pakollisia Nuijamaan rajanylityspaikalla Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on pyytänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolta päätöstä, joka velvoittaa Nuijamaan kautta Suomeen tulevat matkustajat pakolliseen terveystarkastukseen.

Aluehallintovirasto teki viime viikolla vastaavan päätöksen Helsingin satamiin, Helsinki-Vantaalle ja Vaalimaan rajanylityspaikalle, joka sijaitsee Kymenlaaksossa. Etelä-Karjalassa sijaitseva Nuijamaa jäi tuolloin päätöksen ulkopuolelle Eksoten omasta toiveesta.

Lue lisää: Pakolliset terveystarkastukset alkoivat rajoilla – yksi sote-yhtymä sai vapautuksen

Nyt sairaanhoitopiiri on siis muuttanut kantaansa. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan taustalla on ajatus siitä, ettei liikennettä ainakaan siirtyisi Vaalimaalta Nuijamaalle.

– Selvää tietoa liikenteen siirtymisestä ei ole, mutta epäilys on herännyt, että näin voisi tapahtua. Tämä oli yksi syistä, miksi päädyimme pyyntöön päätöksestä, Karhula sanoo.

Pakolliset terveystarkastukset arvioitiin tarpeelliseksi myös siksi, että maakunnan koronavirustilanne on yksi Suomen vaikeimmista.

– Ymmärrämme, että kansalaiset joutuvat paikallisesti myöntymään koviin rajoituksiin ja suosituksiin. On kohtuullista, että rajallakin otetaan kaikki mahdolliset toimenpiteet huomioon, Karhula sanoo.

Lääkäreiden resurssit riittävät

Aiemmin Eksote katsoi, ettei tartuntatautilääkäreiden rajallista työaikaa kannata sitoa rajalla tapahtuviin pakollisiin terveystarkastuksiin, sillä terveysneuvonta ottaa kieltäytyjiin joka tapauksessa yhteyttä. Nyt tilannetta on tarkasteltu uudelleen, ja resurssien on katsottu riittävän.

– Kieltäytyjiä on todella vähän, joten vaikka tartuntatautilääkäreiden resurssi on rajallinen, lääkärit pystyvät nämä tilanteet huolehtimaan, tekemään tarvittaessa karateenipäätökset ja jopa muiden viranomaisten virka-apua pyytämään.

Karhulan mukaan aluehallintovirasto on luvannut valmistella Nuijamaalle samansisältöisen päätöksen kuin Vaalimaalle. Hän uskoo sen tulevan voimaan viimeistään ensi viikolla.

Nykyrajoituksille jatkoa

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontui tiistai-iltapäivänä.

Nuijamaan terveystarkastusten lisäksi tilannekuvaryhmä päätti pyytää aluehallintovirastolta jatkoa nykyisille päätöksille, kuten esimerkiksi kuntosalien toimitaa rajoittavalle tartuntatautilain pykälälle 58 g.

Yläkoulujen etäopetukselle tilannekuvaryhmä pyytää kahden viikon jatkoa. Nykyinen päätös on voimassa kuluvan viikon loppuun asti.

– Lukioiden osalta me suositamme etäopetusta jatkumaan 12. huhtikuuta asti. Ensi viikolla palaamme ammatilliseen koulutukseen, jossa lähiopetusta vielä kipeämmin haluttaisiin heti pääsiäisen jälkeen, Karhula sanoo.

Juttua täydennetty 23.3. klo 16.48 lisäämällä tieto tilannekuvaryhmän muista kuin Nuijamaata koskevista linjauksista.

Lue myös:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto: Rajoille pakollinen terveystarkastus riskimaista saapuville – kieltäytymisestä voidaan rangaista

Uusi korona-altistus Lappeenrannan Voisalmen koulussa – karanteenissa on nyt neljä koululuokkaa

Koronatilanne Etelä-Karjalassa hälyttävä – tehohoitopaikat täynnä, HUSista ei voida enää ottaa potilaita

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa