1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampumavälikohtaukset

Boulderin ampumisesta murhasyytteet 21-vuotiaalle miehelle, presidentti Biden pitää rynnäkköaseiden kieltoa tarpeellisena

Verilöylyssä kuoli myös poliisi, joka oli seitsenlapsisen perheen isä.

ampumavälikohtaukset
Matbutiken King Suupers i Boulder i Colorado där en skottlossning inträffade
Miehen epäillään avanneen tulen ostoskeskuksessa maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa. AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa Coloradon Boulderissa tapahtuneesta joukkoampumisesta tullaan nostamaan kymmenen murhasyytettä teoista epäiltyä 21-vuotiasta miestä vastaan, kertoi Boulderin poliisipäällikkö Maris Herold tiistaina.

Epäillyllä oli pidätysasiakirjojen mukaan rynnäkkökivääri, käsiase ja luotiliivi. Hän oli ostanut kiväärin kuusi päivää aiemmin ja käsiaseen vain joitain tunteja ennen iskuaan.

Miehen epäillään avanneen tulen ostoskeskuksessa maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Yksi uhreista oli paikallinen poliisi.

– Poliisit olivat paikalla ostoskeskuksessa muutamien minuuttien kuluttua hälytyksestä. He menivät heti sisään ja havaitsivat epäillyn, mitä seurasi laukaustenvaihto.

Epäilty sai osuman, ja myös useisiin poliiseihin osui, Herold kertoi uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Herold tarkensi epäillyn ampujan haavoittuneen jalkaan.

Poliisipäällikön mukaan tässä vaiheessa ei ole selvää, ampuiko poliisi miestä. Epäillyn vammat eivät ole vakavia, ja hänet oli määrä kuljettaa sairaalasta Boulderin piirikunnan vankilaan vielä tiistain aikana.

Motiivi ei vielä selvinnyt

Veritekojen motiivi oli tiistaina edelleen epäselvä. Liittovaltion poliisin FBI:n edustajan Michael Schneiderin mukaan tutkimukset olivat vielä pahasti kesken.

Viranomaiset julkistivat tiistaina myös joukkoampumisessa kuolleiden nimet. He olivat 20–65-vuotiaita.

Poliisipäällikkö Heroldin mukaan joukkoampumisessa kuolleella poliisilla oli seitsemän lasta, joista nuorin on vasta viisivuotias.

– Emme voi koskaan kiittää häntä ja hänen perhettään riittävästi hänen uhrauksestaan, mutta emme tule unohtamaan sitä, sanoi Boulderin pormestari Sam Weaver.

Presidentti Joe Biden määräsi tiistaina kaikki Valkoisen talon liput laskettavaksi puolitankoon joukkoampumisen vuoksi. Hän puhui illalla medialle tapahtuneesta ja sanoi, että ampujasta ei vielä tiedetä kaikkea. Hän ei halunnut spekuloida teon motiiveja.

Presidentin mukaan hänen ei kuitenkaan tarvitse odottaa voidakseen ryhtyä toimiin, joilla säästetään tulevaisuudessa ihmishenkiä. Rynnäkköaseet ja suuren kapasiteetin lippaat pitäisi presidentin mukaan kieltää.

Samoin aseiden ostajien taustatietojen tarkastuksissa on presidentin mukaan aukkoja, jotka on syytä tukkia.

Biden kannusti kongressia säätämään aserajoituksia:

– Aserajoituksien ei saisi olla puolueita jakava asia. Meidän on toimittava, sanoi Biden.

Yhdysvalloissa on tutkimusten mukaan eniten aseita siviileillä, ja viime vuonna tapahtui yli 43 000 aseisiin liittyvää kuolemaa.

Lisää aseenostajien taustaselvityksiä?

Kongressin demokraatit ilmoittivatkin, että he ajavat aserajoituksia. Senaatin demokraattinen enemmistöjohtaja Chuck Schumer sanoi tuovansa senaattiin edustajainhuoneen jo kaksi viikkoa sitten hyväksymän aloitteen, joka laajentaisi vaatimuksia aseiden ostajien taustojen selvityksistä.

Demokraatit ovat kuitenkin yrittäneet saada aserajoituksia lävitse jo vuosikymmeniä, ja nytkin puolueella on senaatissa vain 50 senaattoria, kun aseidenkanto-oikeuteen puuttuminen edellyttäisi 60 ääntä tuekseen.

Taustaselvitysten lisääminen tosin on muutoksista vähiten kiistanalainen, joten sen taakse voidaan saada myös republikaanisenaattoreita. Pew Research Centerin mielipidemittaus vuodelta 2019 kertoo, että 88 prosenttia amerikkalaisista olisi kypsiä vaatimaan taustaselvityksiä myös yksityisten asekaupoissa sekä asemessuilla tapahtuvissa kaupoissa.

Republikaanit ovat kuitenkin muutoin vastustaneet tiukasti aserajoituksia. Senaatin oikeudellinen valiokunta pitää tiistaina kuulemisen aserajoituksista – kuulemisesta oli päätetty jo ennen Coloradon ammuskelua.

– Joka kerta, kun sattuu joukkoammuskelu, senaatti ryhtyy naurettavaan teatteriin. me tiedämme jo tämän kuvion olevan ennustettavissa, uudelleen ja yhä uudelleen, sanoi Texasin republikaanisenaattori Ted Cruz.

Coloradossa on aiemmin tapahtunut kaksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista joukkoampumisista. Vuonna 2012 aseistautunut mies tunkeutui elokuvateatteriin Aurorassa ja tappoi 12 ihmistä.

Ampuja sai elinkautisen rangaistuksen. Vuonna 1999 kaksi teinipoikaa surmasi 12 koulutoveriaan ja yhden opettajan Columbinessa. Ampujat tekivät teon jälkeen itsemurhan.

Lue lisää:

Yhdysvalloissa marssittu aseet käsissä aserajoituksia vastaan: Aseet ovat elämäntapamme

Aselobbareiden vastainen protesti tarttui myös yrityksiin Yhdysvalloissa

Aselakien kiristäminen on Yhdysvalloissa hyvin vaikeaa – Tässä neljä syytä vastustukselle

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi