1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vammaispalvelut

Sopiva-hankkeessa kaikki eteläsavolaisen voivat auttaa vammaispalvelujen kehittämisessä

Etelä-Savossa kerätyt tiedot ovat osallisena valtakunnallisen palvelumallin rakentamisessa. 

Kuva: Sofi Nordmyr / Yle

Etelä-Savossa toimiva Sopiva-hanke pyytää vammaispalvelujen kehitysideoita avoimessa nettikyselyssä.

Viime vuonna Sosiaali- ja Terveysministeriö ja THL käynnistivät kokeilun, jossa vammaisten henkilöiden palveluita kehitetään henkilökohtaiselle budjetoinnilla. Henkilökohtainen budjetointi käytännössä tarkoittaa sitä, että ihminen itse on mukana suunnittelemassa ja valitsemassa tarvitsemaansa tukea ja palveluja.

Valtakunnallisen hankkeen puitteissa on Etelä-Savossa nyt avattu kaikille avoin nettikysely, jossa kootaan muun muassa vammaispalvelujen asiakkaiden, heidän läheistensä ja sote-ammattilaisten sekä muiden asiasta kiinnostuneiden näkemyksiä henkilökohtaiseen budjetointiin ja vammaispalvelujen kehittämiseen liittyen. Lisäksi hankkeen puitteissa järjestetään myös haastatteluja ja työpajoja.

– Olemme järjestäneet kehittämöjä, kohtaamoja sekä koulutusta. Suunnitteilla on myös kesäseminaari ja loppuvuoteen loppuseminaari. Lisäksi on tulossa asiakkaille, ammattilaisille ja palveluntuottajille suunnattuja työpajoja liittyen muuttuviin rooleihin, kertoo hankepäällikkö Niina Helminen.

Monet vammaispalvelutoimijat ovat huolissaan palvelujen järjestämisestä sote-uudistuksen jälkeen. Helmisen mukaan Vammaispalveluita tarvitaan myös sote-uudistuksen jälkeen.

– Tällä hankkeella pyritään monipuolistamaan palveluvalikoimaa ja vahvistamaan vammaisten henkilöiden vaikutusmahdollisuuksia omiin palveluihin

Sopiva -hankkeen toteuttajina ovat Essoten ja Vaalijalan kuntayhtymä. Etelä-Savossa kerätyt tiedot ovat osallisena valtakunnallisen palvelumallin rakentamisessa.