Hyppää sisältöön

Hallitus esittää Pohjois-Savon ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi maanantaista alkaen

Pohjois-Savo liitettäisiin ravintolasulkuun siitä huolimatta, että maakunta on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla.

Ravintolat suljettaisiin esityksen mukaan maanantaina 29. maaliskuuta. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Hallitus esittää ravintoloiden sulkemista myös Pohjois-Savossa kolmen viikon ajaksi maanantaista 29. maaliskuuta lähtien.

Esityksessä ehdotetaan ravintoloiden väliaikaisen sulun jatkamista niillä alueilla, joilla epidemia leviää voimakkaimmin, käytännössä leviämis- tai kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

Pohjois-Savo on sulkulistalla uusi maakunta ja poikkeus, sillä maakunta on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esittänyt lausunnossaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin liittämistä ravintolasulun piiriin. Lausunto poikkeaa sairaanhoitopiirien kokonaisarviosta. Ruoan ja juoman ulosmyynti olisi ehdotuksen nojalla edelleen sallittua. Sulkeminen ei myöskään koskisi henkilöstöravintoloita.

Taustalla tutkimustietoa epidemian leviämisestä

Hallituksen esityksessä ravintoloiden roolia koronatartuntojen leviämisessä kuvataan merkittäväksi. Esityksessä kerrotaan Science-tiedelehdessä julkaistusta, 41 maan tietoja käsittelevästä tutkimuksesta. Sen mukaan ravintoloiden ja muiden korkean riskin toimintojen sulkeminen tai merkittävä rajoittaminen voi yksittäisenä toimena hillitä epidemian leviämistä 31 prosenttia.

Vähenemää pidetään lähes yhtä suurena kuin mitä olisi saavutettavissa laajoilla rajoitustoimenpiteillä, joissa vain välttämättömimmät toiminnat kuten elintarvikeliikkeet ja apteekit jätettäisiin auki. Tätä tulkitaan niin, että yhden toimialan rajoitukset voivat karkeasti arvioiden vastata tehokkuudeltaan jopa useita toimialoja koskevia laajoja rajoituksia.

.
.