1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkö

Sähkön vähittäismyynnin keskittyminen jatkuu – Suur-Savon Sähkö ostaa Loiste Sähkömyynnin Lapista ja Kainuusta

Eteläsavolaisesta Suur-Savon Sähköstä tulee käyttöpaikoilla mitattuna Suomen viidenneksi suurin sähkönmyyntiyhtiö.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Suur-Savon Sähkö ostaa Loiste Sähkömyynnin lappilaiselta Energiapolarilta ja kainuulaiselta Loisteelta. Suur-Savon Sähkön entuudestaan omistama Lumme ja Loiste Sähkömyynti toimivat aluksi sisaryhtiöinä, mutta jatkossa niistä on tarkoitus fuusioida yksi yhtiö ja brändi.

– Loppuvuoden aikana on tarkoitus tarkastella asiaa, sillä kahden brändin ylläpitäminen ei ole tarkoituksenmukaista, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

Kaupan jälkeen Suur-Savon Sähköstä tulee Suomen viidenneksi suurin sähkönmyyjä noin 300 000 asiakkaalla. Yhtiöllä on ollut tähän asti 140 000 asiakasta.

Suur-Savon Sähkön tytäryhtiön Lumme Energian liikevaihto on 60 miljoonaa euroa ja Loiste Sähkömyynnin noin 100 miljoonaa euroa.

Kymmenen suurta hallitsee markkinoita

Markus Tykkyläisen mukaan sähkönmyynnin keskittyminen on jatkunut vilkkaana viime vuodet. Kymmenen suurinta sähkön myyjää hallitsevat 75 prosenttia markkinoista. Myyjiä on kaikkiaan noin 60.

– Meidän vaihtoehtomme olivat kuihtua pois tai kasvaa. Valitsimme jälkimmäisen, sillä meistä on tärkeää, että suurten jättien rinnalla on myös maakunnista ponnistavia toimijoita, Tykkyläinen kuvaa.

Tykkyläisen arvion mukaan keskittymiskehitys sähkön vähittäismyynnissä tulee jatkumaan, sillä kyse on volyymeihin perustuvasta liiketoiminnasta.

– Näemme samantyyppistä kehitystä kuin elintarvikekaupassa, pankkimaailmassa, teleyhtiöissä tai polttoainejakelussa. Arviomme on, että pelkästään tämän kaupan kautta voimme saavuttaa miljoonien eurojen säästöt vuositasolla.

Suur-Savon Sähkö on pääosin Etelä-Savossa toimiva energiayhtiö, jonka suurimpia omistajia ovat alueen kunnat. Suur-Savon Sähkö on ilmaissut halunsa olla mukana myös Mikkelin kaupungin energiajäjestelyissä.

– Nyt tehty kauppa ei missään nimessä vaaranna meidän mahdolllisuuksia olla mukana oman maakuntamme järjestelyissä mukana.

Loiste Sähkömyynti vaihtaa omistajaa huhtikuun alussa. Myyjinä on lappilaisia energiayhtiöitä sekä Kainuusta Kajaanin kaupunki, Sotkamon kunta sekä ulkomainen pääomasijoittaja.

Suur-Savon Sähkön liikevaihto nousee kaupan jälkeen noin 150 miljoonasta eurosta noin 250 miljoonan euron kokoluokkaan. Kaupan mukana siirtyy 12 työntekijää.

Sähkön vähittäismyynnissä on tapahtunut useita fuusioita lähivuosina. Tasan vuosi sitten aloitti Oulun seudun, Porin, Lahden ja Vantaan energiayhtiöiden muodostamaa Oomi. Kuopion, Jyväskylän ja Lappeenrannan energiayhtöiden sekä Savon Voiman muodostama sähkönmyyjä Väre aloitti vuoden 2019 alkupuolella.

Niiden lisäksi suurimpia sähkön vähittäismyyjiä Suomesssa ovat Vattenfall, Helen ja Fortum.