Hyppää sisältöön

Tampereella ei enää pääse matalan kynnyksen hiv-pikatestiin

Tampereen Hivpointin toiminta päättyi maaliskuussa, koska valtio katkaisi vuodenvaihteessa rahoituksen.

Hiv-pikatestin tulos valmistuu noin minuutissa. Kuvassa HIV-testipakkaus SPR:n Jyväskylän toimipisteessä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

SPR ja Hivpoint ovat tehneet isommissa kaupungeissa hiv-testejä ilman ajanvarausta ja anonyymisti. Pikatestillä tulos saadaan 60 sekunnissa samalla vastaanotolla.

Järjestöjen hiv-testausta on rahoittanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Koronapandemian takia jaettavissa olevat veikkausvoittovarat ovat vähentyneet.

STEA on linjannut, ettei rahoitusta myönnetä enää toimintaan, joka kuuluu julkiselle terveydenhuollolle. Järjestöjen edustajat pelkäävät nyt, että osa ihmisistä ei halua tai pysty hakeutumaan julkisen puolen hiv-testiin.

Tampereella tapasivat haikeissa tunnelmissa Hivpointin ennaltaehkäisy- ja palvelutoiminnan päällikkö Jenny Tigerstedt (oik.) ja Tampereen Hivpointin sairaanhoitaja Sanna Salo. Kuva: Päivi Solja / Yle

– Julkisessa terveydenhuollossa on ehkä vaikea puhua miesten välisestä tai parisuhteen ulkopuolisesta seksistä. Pienempien paikkakuntien terveyskeskuksissa voi olla sukulaisia tai perheenjäseniä töissä, ja se voi nostaa huomattavasti kynnystä hakeutua testiin. sanoo Hivpointin ennaltaehkäisy- ja palvelutoiminnan päällikkö Jenny Tigerstedt.

Sadat eivät tiedä tartunnastaan

Hivpoint on tehnyt vuosittain parituhatta hiv-pikatestiä, joista suurimman osan Helsingissä.

– Arvioiden mukaan Suomessa on noin 600 ihmistä, jotka eivät tiedä omasta tartunnastaan. Perusterveydenhuollon tehtävänä olisi nyt tarjota aktiivisesti testausmahdollisuutta, jotta nämä ihmiset löytyisivät, toteaa Tampereen Hivpointin sairaanhoitaja Sanna Salo.

Hivpointin toiminta loppuu Oulussa myöhemmin tänä vuonna. Matalan kynnyksen hiv-pikatestaus päättyy myös SPR:n Plus-pisteissä viidessä eri kaupungissa huhtikuun lopussa.