1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Katso kartalta, miten huono tartuntatilanne Helsingissä on – kaupunkilaiset liikkumisrajoituksista: "Välttämätön paha, mikä pitää vaan sietää"

Määrällisesti eniten tartuntoja ilmenee nyt Kontula–Vesalassa sekä Etelä-Vuosaaressa, kun tartunnan saaneiden määrä suhteutetaan alueella asuvaan väestöön.

Kirsikka Lyhteilä, Subodh Agnihotri ja Teemu Lahdenperä joutuvat tällä hetkellä liikkumaan töiden vuoksi ympäri Helsinkiä. Töitä pitää suunnitella uudelleen, jos mahdolliset liikkumisrajoitukset astuvat voimaan. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Viimeisen kahden viikon aikana Helsingin tartuntamäärät ovat olleet suurimmat sitten pandemian alkamisen. Viimeisen viikon aikana tartuntamäärät eivät ole kuitenkaan enää kasvaneet ja tilanne on hieman tasaantunut.

Kahden viikon tarkastelujaksolla tartuntoja on ollut noin 224 päivää kohden. Tarkastelujakson alussa päivittäisiä tartuntoja oli noin 236 päivässä. Jakson loppua kohden tartuntojen määrät laskivat noin 212 kappaleeseen päivässä.

– Rajoitustoimet ovat ehkä purreet, mutta vielä on mahdollista, että tartunnat lähtevät uuteen nousuun. Ylipäänsä päivittäin ilmenevien tartuntojen säilyminen tällä tasolla on huono asia, Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri, Timo Lukkarinen varoittaa.

Tältä tilanne näyttää juuri nyt.

Helsingin koronakartan tummimmat alueet löytyvät edelleen idästä. Määrällisesti eniten tartuntoja ilmenee nyt Kontula–Vesalassa sekä Etelä-Vuosaaressa, kun tartunnan saaneiden määrä suhteutetaan alueella asuvaan väestöön. Myös Sörnäinen ja Kaartinkaupunki johtavat koronatilastoja.

– Tämä tilanne, jossa idässä on tietyillä postinumeroalueilla väestöön suhteutettuna enemmän tartuntoja kuin muualla kaupungissa, on vallinnut jo jonkin aikaa, Lukkarinen toteaa.

Ovatko kaupunkilaiset valmiita liikkumisrajoituksiin?

Hallitus kaavailee parhaillaan liikkumisrajoituksia pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Tämän hetken arvion mukaan esitys laista annettaisiin torstaina, mikäli kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tukevat esitystä.

Helsingin keskustassa keskiviikkona ollut Teemu Lahdenperä on sitä mieltä, että tautitilanne on nyt niin paha, että se vaatii jo kovia keinoja käyttöön.

– Minä luulen, että liikkumisrajoitukset olisivat nyt välttämätön paha, joka pitää vain sietää. Jos nyt ei oteta tällaisia vähän dramaattisempia keinoja käyttöön, tilanne saattaa pitkittyä edelleen, mies toteaa.

Seija Räsänen uskoo, että muutaman viikon mittainen liikkumisrajoitus voisi tuoda helpotusta korkeisiin koronalukuihin. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Samaa mieltä on myös Seija Räsänen, joka on huolissaan etenkin nuorten kokoontumisista.

– Minusta se on hyvä ajatus, että vähäksi aikaa rajoitettaisiin näitä liikkumisia.

Koronavirusta leviää eniten nuorten keskuudessa. Suhteutettuna ikäryhmän kokoon, suurin tartuntoja saanut ikäryhmä on 0–29-vuotiaat. Myös muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten osuus korostuu koronatilastoissa. Hieman yli kolmannes tartunnan saaneista puhuu muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään.

Näin tilanne on kehittynyt marraskuusta lähtien.

Useat keskustassa liikkuneet helsinkiläiset kommentoivat Ylelle keskiviikkona, että liikkumisrajoitukset eivät enää toisi kovin suurta muutosta jo entuudestaan rajoitettuun arkeen.

– Henkilökohtaiseen elämääni se ei paljon toisi muutosta, koska teen etätöitä jo ennestään ja en liiku paljon kaupungilla, toteaa Oliver Nybergh.

Helsinkikäinen Oliver Nybergh ei pidä liikkumisrajoituksia välttämättöminä, mutta ei myöskään koe, että ne merkittävästi vaikeuttaisivat hänen elämäänsä. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Nybergh ei ole itse ihan varma, vaatiiko tilanne vielä liikkumisrajoitusten kaltaisia järeitä toimia, mutta luottaa asiassa päättäjien arviointikykyyn.

Karoliina Koiso-Kanttila puolestaan kohdentaisi rajoituksia entistä enemmän sisätiloihin, ennen kuin lähtisi rajoittamaan ihmisten liikkumista ulkona.

Karoliina Koiso-Kanttila ei lähtisi tässä vaiheessa vielä rajoittamaan kansalaisten liikkumista ulkona. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Lue täältä tarkemmin, mitä liikkumisrajoituksista tiedetään: Kahden ihmisen kanssa voi ulkoilla, lapset voivat leikkiä ja mökille saa mennä

Horisontissa siintää jo pääsiäinen

Epävarman tautitilanteen vuoksi moni on jo perunut pääsiäisen lomasuunnitelmat. Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen toivookin pääsiäislomien suunnitelmiin malttia.

Riski tautitilanteen pahenemisestä on koko ajan olemassa.

–Toivon, että pääsiäinen olisi kaikille nyt rauhoittumisen aikaa. Parhaimmillaan tautitilanne saadaan laskuun, jos ihmiset välttävät kaikkia erilaisia sosiaalisia kontakteja. Tähän on mahdollisuus, kun ihmisten ei tarvitse käydä töissä, matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla tai käydä muillakaan asioilla, Lukkarinen summaa.

Espoolainen Ulla Karhumaa kertoo pääsiäisen menevän rauhallisesti kotioloissa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Lukkarinen pyytää myös käyttämään harkintaa kiireettömien terveyskeskuskäyntien suhteen. Henkilöstöä on siirretty tavanomaisista tehtävistään taudinjäljitykseen. Paikoittain se heikentää terveyskeskusten kykyä palvella potilaita tavalliseen tapaan.

– Kehottaisin jättämään kiireettömät hoidot myöhäisempään ajankohtaan. Kevät ja kesä toivottavasti tuovat helpommat ajat tullessaan, Lukkarinen toivoo.

Lue myös:

Yle seurasi: RKP, vasemmistoliitto ja vihreät hyväksyvät hallituksen liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen

Analyysi: Olisi jymy-yllätys, jos jokin hallituspuolueista vielä tyrmäisi liikkumisrajoitukset

Tämän tiedämme liikkumisrajoituksista nyt: Kahden ihmisen kanssa voi ulkoilla, mökille saa mennä ja lapset voivat leikkiä