1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tampereella on rikottu koronaeristystä ennen Tappara-tapaustakin – epidemiologi: "Osasta asioita on keskusteltu poliisin kanssa"

Tapparan toimista on tehty poliisille kaksi rikosilmoitusta. Poliisi on aloittanut asian selvittämisen.

Koronatartunnan saaneet eivät ole aina pysyneet eristyksissä Tampereella. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereella on ollut muitakin epäiltyjä eristysrikkomuksia ennen tiistaina julkisuuteen tullutta Tapparan juniorien tapausta.

Kaksi Tampereen Tapparan U20-joukkueen junioria päästettiin maanantaina luistelemaan Hakametsän tyhjässä harjoitushallissa, vaikka heidän olisi pitänyt olla koronavirustartunnan takia eristyksissä. Hallissa jouduttiin tekemään maanantai-iltana tehosiivous.

Tapparan urheilujohtaja Jukka Rautakorpi myönsi, että kahden positiivisen koronatestin antaneen pelaajan päästäminen luistelemaan oli virhe.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen sanoo Ylelle, että tapaus on loppuun käsitelty.

– Ei ole tarkoitus viedä eteenpäin. Asia on käsitelty ja virhe myönnetty. Jatkossa ollaan tarkkoja, ettei se pääse toistumaan. Ei meillä ole tarve viedä asiaa tämän pidemmälle.

Räsäsen mukaan Tapparan tapausta voidaan pitää eristysrikkomuksena, koska eristystä on rikottu.

Rikosilmoituksia tehty

Kaupunki ei ole tehnyt rikosilmoitusta, mutta muuten siitä on kirjattu kaksi rikosilmoitusta.

MTV kertoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että tiistaina julkisuuteen nousseista Tapparan toimista on tehty rikosilmoituksia. Asian vahvistaa Ylelle Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Arto Partanen.

– Pari tutkintapyyntöä oli aamulla tullut uutisoinnin johdosta. Poliisi on aloittanut asian selvittämisen, Partanen sanoo Yle Tampereelle.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääryksen ja kertoo erityksen pituuden.

Tappara kertoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että kahdelle oireettomalle koronapositiiviselle pelaajalle oli annettu mahdollisuus käydä luistelemassa tyhjässä Haka3-jäähallissa. Paikalla oli kaksi pelaajaa luistelemassa, yksi pelaaja kummassakin päässä, ilman valmennusta. Pukukoppeja ei käytetty.

Tappara pahoitteli tiedotteessa virhettä. Urheilujohtaja Rautakorpi kertoi ottavansa täyden vastuun tapahtumista ja tehdyistä päätöksistä. Tapparan toimitusjohtaja tai hallitus ei ole ollut tietoinen näistä harjoituksista.

Ilmiantoja tullut ja tarkistettu

Tampereella on tullut vastaan muitakin vastaavia yksittäisiä tapauksia, joissa koronan takia eristykseen määrätty ei ole noudattanut ohjeita.

– Yksittäisiä tapauksia on ja epäilyjä on sitäkin enemmän, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan ilmiantoja on tullut kansalaisilta. Tapauksista keskustellaan ensin asianosaisen kanssa.

– Osasta asioita on keskusteltu poliisin kanssa.

Räsäsen tiedossa ei ole, että tapauksista olisi tehty rikosilmoitusta tai että rikkomuksista olisi annettu sakkoja. Tähän asti on selvitty Räsäsen mukaan keskusteluilla.

Arto Partasen tiedossa on kaksi epäiltyä karanteenirikkomusta, joista on tullut rikosilmoituksia.

Todellista määrää ei tiedetä

Suomessa sai paljon julkisuutta tapaus, jossa poliisi haki yläsavolaisen liikunta-alan yrittäjän koronatestiin, kun yrittäjä ei mennyt omaehtoisesti testattavaksi tiloissaan tapahtuneen joukkoaltistumisen jälkeen. Tällainen on todella harvinaista.

Yle kertoi maaliskuussa, että poliisi törmää aiempaa useammin koronavirukselle altistuneisiin ihmisiin, jotka rikkovat koronan karanteenimääräyksiä. Koronakaranteeniin määrättyjä ihmisiä tavataan sattumalta erilaisten hälytystehtävien yhteydessä.

Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Koronaviruksessa karanteenin pituus on ollut yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteenimääräysten rikkojia ei ole poliisin tiedossa paljon, mutta todellista määrää ei tiedä kukaan. Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä noudattaa ohjeita.

Lisätty klo 11.57 MTV:n tieto, että asiasta on tehty rikosilmoituksia.

Lisätty klo 13.15 Lisätty poliisin kommentit.

Lue lisää:

Koronakaranteenin rikkomisia on ilmoitettu jo enemmän kuin viime vuonna – poliisi törmää rikkojiin sattumalta: "Välinpitämätöntä käyttäytymistä"

Tappara päästi koronavirustartunnan saaneet ja eristyksiin määrätyt juniorit luistelemaan jäähalliin – Jukka Rautakorpi myöntää hölmön virheen: "Turha sitä on lähteä puolustelemaan"