1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Toimistoyhteisöt Tampereella ovat saaneet asiakkaita korona-aikanakin – Yhteisömanageri: “kotona istuminen yksin ei sovi heille”

Pandemian myötä toimistohotellien helppo muunneltavuus on korostunut entisestään.

Yrittäjä Veikko Törrönen sai yritysyhteisöstä ympärilleen kavereita työarkeen. Alussa niitä ei omassa yrityksessä ollut. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kokoontumisrajoitukset ja yleinen varovaisuus ovat hiljentäneet liikehdintää tamperelaisissa yrityskommuuneissa. Ne ovat tilavia toimistorakennuksia, joissa työskentelee vuokralaisina monia eri yrityksiä, suuria ja pieniä.

Veikko Törrösen liiketoiminta- ja palvelumuotoilua tarjoava yritys Kreapal Design Oy on toiminut yritysyhteisö Crazy Townissa koko sen nelivuotisen Tampereella olemassaolon ajan.

– Aloittaessani halusin työyhteisön- ja kavereita, mutta heitä ei ollut vielä silloin yrityksessäni. Sain ne kuitenkin täältä.

Törrönen on työskennellyt Crazy Townin tilassaan päivittäin myös korona-aikana.

– Vuosi sitten maaliskuussa täällä oli todella hiljaista. Päivittäin paikalla oli silloin kolmesta kymmeneen ihmistä. Nykyään täällä on enemmän väkeä, mutta tilaa on riittävästi välien pitämiseen.

Konsultointia ja strategioita yrityksille myyvällä Törrösellä on selkeä näkemys toimistoyhteisöjen kaltaisten tilojen merkityksestä 2020-luvun työelämässä.

– Työ on pirstaloitunut niistä ajoista, kun isovanhempamme menivät esimerkiksi tehtaalle ja tekivät siellä pitkän työuran. Uskon, että tulevaisuudessa tehdään yhä runsaammin töitä freelancer-mallisesti usealle yritykselle. Siksi toimitilayhteisöille on jatkossa tarvetta.

Vuokralaiset ovat pitäneet kiinni tiloistaan

Koronakurimuksesta ja Yrittäjät-lehden toimialaa koskevasta viime vuoden toukokuun uutisoinnista (siirryt toiseen palveluun) huolimatta Crazy Townin tilojen kysynnän tulevaisuudennäkymä vaikuttaa vahvalta.

Tällä hetkellä tiloissa on vuokralaisena yhteensä 94 yritystä. 56 toimiston kokonaismäärästä vapaana on ainoastaan kaksi toimitilaa.

Yhteisömanageri ja myyntijohtaja Timo Lahti kokee, että Crazy Townin tarjoamat palvelut sekä korona-ajan tuomat työnteon muutokset kohtaavat toisensa hyvin.

– Meille on tullut paljon asiakkaita, jotka ovat normaalisti töissä muussa kaupungissa, mutta kotona istuminen yksin ei sovi heille.

Neljässä kaupungissa toimiva Crazy Town saapui Tampereelle vuonna 2017.

Yhteisössä tieto vaihtuu

Lahti luonnehtii yritysyhteisöä toimitilaratkaisuna maailmanlaajuiseksi trendiksi, joka kasvaa edelleen.

Yksittäiselle yritykselle yhteisötila tarjoaa myyntijohtajan mukaan ennen kaikkea hyödyllistä tietoa. Se vaihtaa omistajaa, kun eri toimialoja edustavat ammattilaiset kohtaavat toisensa.

– Moni yritys tekee täällä myös keskenään kauppaa.

Koronasääntely autioitti Crazy Townin käytäviä normaalista, mutta yhteisömanageri Timo Lahti on tyytyväinen edelleen 100 prosenttia hipovasta työtilojen täyttöasteesta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Postitalon tilakompleksi ei ole vain toimistohotelli. Crazy Town on mukana myös verkostoitumistapahtumien ja koulutuksien järjestämisessä sekä rahoituksen etsimisessä kasvuyrityksille.

Kirjakerhojen ja yhteislounaiden kaltaisia yhteistoimintoja on korona-aikana jouduttu toteuttamaan rajoitusten suitsimina.

Teho-osasto on reagoinut ripeästi

Sairaalankadulla sijaitsee osuvasti nimetty yritysyhteisö; Teho-osasto. Sen toiminta alkoi kolme ja puoli vuotta sitten, eli suunnilleen samoihin aikoihin kuin Crazy Town Tampereen.

Teho-osaston hallituksen jäsenen Kaisu Keisala-Kasejan mukaan koronapandemia lamautti hetkeksi uusien jäsenten tuoman liiketoiminnan piristymisen, mutta vakioasiakkaat ovat pitäneet Teho-osaston sydänkäyrän eloisana.

– Korona-aika on tuonut myös uusia jäseniä, jotka etsivät rauhallista työtilaa pidemmäksi ajaksi. Pienenä toimijana olemme pystyneet sopeuttamaan toimintaamme hyvin rajoitusten mukaisiksi.

Kaisu Keisala-Kaseja perustelee luottavaisuuttaan yritysyhteisö Teho-osaston tulevaisuuteen sillä, että rajoitusten vaatimuksia mukaillen tiloja on muutettu toimivammiksi ratkaisuiksi niin ryhmille kuin yksittäisille käyttäjille. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tällä hetkellä Teho-osaston tiloja käyttää aktiivisesti 15 yritystä. Ne ovat enimmäkseen viestinnän alan ammattilaisia, palvelumuotoilijoita ja muita muille yrityksille osaamistaan myyviä toimijoita.

Kauempana häämöttävän tulevaisuuden osalta nimenomaan monipuolisuus on mitä todennäköisimmin valttia.

– Luulen, että jatkossa tulee kysyntää tilojen vuokraamiselle vain pariksi päiväksi esimerkiksi ryhmätyötä varten. Aiomme myös kehittää lisää palveluja muiden yritysten kanssa, Keisala-Kaseja täsmentää.

Onko kotona työskenteleminen vai yhteisöllinen toimistoympäristö mielekkäämpi vaihtoehto arjen aherrukseen? Keskustelu aiheesta on auki 25.3. kello 23 asti.

Lue lisää:

Työelämä uhkaa jakaantua yhä selvemmin kuormittavaan läsnätyöhön ja digivapauteen

It-firma luopui avokonttorista ja pieni tukikohta löytyi toimistohotellista – yritykset nipistävät neliöistään etätyön yleistyessä

Pääsisipä jo konttorin kahvikoneelle – Ylen kysely: Suurin osa haluaa palata etätöistä työpaikoille, mutta etätyöt ovat tulleet jäädäkseen