Hyppää sisältöön

Osakesäästötili joka vauvalle? Työryhmä: Valtio lahjoittaa 300 euroa ikään kuin bonuksena

Kotimaista omistajuutta ja sen vahvistamista pohtinut työryhmä haluaisi selvittää mahdollisuutta liittää osakesäästötili osaksi äitiyspakkausta.

Ehdotuksen mukaan Suomen valtio avaisi jokaiselle vastasyntyneelle Suomessa vakituisesti asuvalle "lapsen osakesäästötilin”, jolle valtio lahjoittaisi 300 euroa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kotimaisen omistajuuden vahvistamista pohtinut työryhmä on luovuttanut raporttinsa työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.).

Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) vetämä työryhmä esittää yhteensä lähes 70 erilaista toimenpidettä. Näistä radikaalein lienee joka lapsen osakesäästötili.

– Jos ja kun me haluamme hyvinvointiyhteiskunnan säilyttää, niin talouskasvu on välttämättömyys. Meidän pitäisi päästä parin prosentin vauhtiin, ja nyt ennusteet ovat puolet siitä tarpeesta. Silloin meidän pitäisi isossa kuvassa saada sekä työn määrää eli työllisyysastetta lisättyä, tuottavuutta lisättyä ja sitten vientiteollisuuden kilpailukykyä, Sipilä taustoittaa työn lähtökohtia STT:lle.

Ehdotuksen mukaan Suomen valtio avaisi jokaiselle vastasyntyneelle Suomessa vakituisesti asuvalle "lapsen osakesäästötilin”, jolle valtio lahjoittaisi 300 euroa.

Varojen sijoittamisesta päättäisivät huoltajat, joille annettaisiin riippumatonta sijoitusmateriaalia äitiyspakkauksessa ja neuvolassa.

Sipilän mukaan ehdotusta voisi nimittää eräänlaiseksi bonusesitykseksi.

– Jokainen Suomessa syntynyt vauva saisi tilin ja koulussa esimerkiksi 15-vuotiaana opeteltaisiin, miten sijoittamista ja omistamista tehdään. Sitten täysikäisenä sen saisi hallintaan. Sillä tavalla saataisiin jollain aikavälillä jokainen suomalainen tähän mukaan, Sipilä visioi STT:lle.