Hyppää sisältöön

Hyvä uutinen hiihtäjille: Ahveniston hiihtokeskuksen varastoon on säilötty lunta ensi talvea varten

Hämeenlinnassa hiihtokauden avaus onnistuu jatkossa heti alkutalvesta.

Lumivaraston korkea penkka on suojattu eristepeitteillä. Kuva: Tomi Nurmi Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnassa varmistellaan ensi hiihtokauden alkua säilölumella. Ahveniston hiihtokeskukseen tehty säilölumipaikka on saatu valmiiksi ja eristepeitteiden alle on tykitetty noin 4 500–5 000 kuutiometriä lunta. Varastolunta tehtiin helmikuun pakkasilla noin parin viikon ajan.

Kaupungin ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi sanoo, että määrä on hyvä. Säilölumella tehdään seuraavan hiihtokauden alussa niin sanottu ensilumenlatu.

– Se riittää varmasti 800 metrin varikkolenkin tekemiseen ja vähän voi jäädä lunta ylikin. Toisaalta, jos on sateinen ja lauha syksy, niin lunta tarvitaan paksumpi kerros kuin kylmemmän sään aikana.

Häviääkö lunta kesän aikana?

Eristepeitteiden alla olevaa lunta seurataan säännöllisesti. Lumen säilyvyys on kuitenkin vielä arvoitus, koska varasto on soraharjun päällä.

– Sorjaharjun käyttäytymisestä ei ole tietoa. Lumikasan alla ei ollut valmiiksi routaa. Routa olisi hyödyntänyt lumen säilymistä, kertoo ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi.

Jatkossa lunta säilötään ensilumenlatua varten Hämeenlinnassa joka vuosi.

– Tähän asti kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, paljonko lunta on jäljellä kesän jälkeen.

Ahvenistolle valmistuneen lumen säilytyspaikan ja hankittujen eristepeitteiden rakentamis- ja hankintakustannukset ovat yhteensä noin 70 000 euroa.