1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymenlaakso palaa takaisin koronaepidemian leviämisvaiheeseen – kuntosaleille ja kauppakeskuksille halutaan tiukemmat ohjeet

Kymenlaakso ehti olla kiihtymisvaiheessa yli kuukauden.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä haluaa, että yksityisiä toimijoita kuten kuntosaleja velvoitetaan huolehtimaan turvaväleistä ja hygieniasta aiempaa tarkemmin. Kuva helmikuulta Kouvolasta Kuntokeskuks Ykköseltä. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymenlaakso palaa koronavirustilanteessa leviämisvaiheeseen.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on päättänyt asiasta tänään keskiviikkkona.

Tartunnat ovat olleet jälleen kasvussa ja eri puolilla maakuntaa on esiintynyt erillisiä tartuntaryppäitä.

Yhä useammin uusissa koronatartunnoissa epäillään myös virusmuunnosta. Kolmessa tapauksesta neljästä epäillään virusmuunnosta.

Koronakoordinaatioryhmä on antanut Etelä-Suomen aluehallintovirasolle suosituksen tartuntatautilain 58 d -pykälän toimeenpanosta Kymenlaaksossa.

Pykälän käyttöönotto velvoittaisi yksityisiä toimijoita huolehtimaan turvaväleistä ja hygieniasta aiempaa tarkemmin. Pykälä koskee esimerkiksi kuntosaleja, kylpylöitä ja kauppakeskusten yleisiä tiloja.

Lisäksi koronakoordinaatioryhmä on antanut aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa kuuden hengen kokoontumisrajoitusta yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa huhtikuun ajan.

Aluehallintovirasto antaa päätöksensä ensi viikolla.

Virusmuunnokset lisäävät riskiä tartunnoille

Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on nyt 58,5.

Viimeisen seitsemän päivän aikana on todettu 62 uutta koronatartuntaa, ja sitä edeltävän seitsemänä päivänä aikana 41 uutta tartuntaa.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on lähtenyt kasvuun ja on nyt 2,4 prosenttia. Tartunnoista pystytään jäljittämään 80 prosenttia.

Maakunnassa on koronakoordinaatioryhmän mukaan esiintynyt useita tartuntaryppäitä, joissa osassa on ollut huomattavia altistumismääriä.

Perhepiirissä saatujen tartuntojen ohella esille nousevat yksityistilaisuudet ja tapaamiset vapaa-ajalla sekä työpaikat.

Virusmuunnokset lisäävät riskiä sille, että koronatilanne huonontuu alueella entisestään.

– Tällä hetkellä voidaan pitää melko todennäköisenä, ettemme Kymenlaaksossa selviä välttämättä vähemmällä kuin naapurialueemme, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa tiedotteessa.

Kymenlaakso päätyi leviämisvaiheeseen ensimmäisen kerran jo viime vuoden puolella.

Lue lisää: Leviämisvaiheessa olevaan Kymenlaaksoon uusia rajoituksia – johtajaylilääkäri: "Koronan nujertaminen vaatii talvisodan henkeä"

Koronakoordinaatioryhmä on huolissaan viesteistä, joiden mukaan koronaohjeita jätetään noudattamatta entistä herkemmin tai niitä kierretään tietoisesti.

– Olemme kaikki väsyneitä, sitä ei voi kieltää. Lisäksi esimerkiksi harrastamisessa ja vaikka joukkueurheilussa tilanne ajaa seuroja todella isoihin haasteisiin. Tämän me kyllä ymmärrämme, mutta ikävä kyllä koronatilanne ei ole ohi, emmekä voi vielä lopettaa ohjeiden, suositusten ja rajoitusten noudattamista, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Yläkoululaiset lähiopetukseen

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että yläkouluiset palaavat lähiopetukseen ensi maanantaista alkaen huonontuneesta koronatilanteesta huolimatta.

Yläkoulujen oppilaille ja kuudesluokkalaisille suositellaan vahvasti maskin käyttöä koulupäivän ja -kuljetusten ajan.

Lisäksi myös toisella asteella voidaan järjestää lähiopetusta turvajärjestelyt huomioiden. Erityistä huomiota tulee koronakoordinaatioryhmän mukaan kiinnittää ruokailujen turvalliseen järjestämiseen.

Lähiopetuksessa olevia oppilaista suositellaan vahvasti käyttämään maskia.

Lukioissa tulisi vielä ylioppilaskirjoitusten ajan suosia ensisijaisesti etäopetusta.

Kymenlaaksossa toisen asteen pääasiallinen etäopetus on jatkunut neljän kuukauden ajan.

– Huoli oppilaiden ja opiskelijoiden oppimisesta ja opinnoista on suuri. Jos jotakin, niin oppiminen ja opetus meidän pitää tässä vaikeassa tilanteessa varmistaa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa tiedotteessa.

Päätökset ja tarkemmat ohjeet opetuksen järjestämisestä tehdään kunnissa.

Suositukset pysyvät ennallaan

Voimassa olevat harrastuksia ja julkisia tiloja koskevat suositukset jatkuvat Kymenlaaksossa.

Ainoastaan alakouluikäisten harrastustoimintaa koskevaa suositusta koronakoordinaatioryhmä päätti tarkentaa niin, että alakoululaiset voivat harrastaa sisä- ja ulkotiloissa korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä.

Nuorten ja aikuisten harrastustoimintaa suositellaan edelleen keskeytettäväksi.

Lisäksi yksityistilaisuuksia koskeva suositus pysyy ennallaan. Yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ei tulisi järjestää eikä niihin tulisi osallistua.

Suositukset ovat voimassa 18. huhtikuuta saakka.