Hyppää sisältöön

Ravintolasulku on kurittanut myös ruokatukkuja entisestään – lihatukun toimitusjohtaja kertoo, että pääsiäiskaritsat teurastetaan nyt riskillä

Koronaepidemian tuoma epävarmuus on näkynyt ruokatukkujen toiminnassa jo vuoden ajan.

Savo-Karjalan lihan toimitusjohtaja Jouko Koistinen kertoo, että yhtiö joutuu lomauttamaan ensimmäistä kertaa epidemian aikana, jos Pohjois-Savon ravintolasulku toteutuu. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Isossa osassa maata takana on lähes kolmen viikon mittainen sulkutila, jonka vuoksi ravintolat ovat olleet suljettuina useimmissa maakunnissa.

Sulku on vaikuttanut selvästi myös ruokatukkujen toimintaan.

Logistiikkapäällikkö Jarkko Varpunen Heinon tukusta kertoo, että ravintoloiden tilaukset pienenivät entisestään heti, kun uutisia ravintolasulusta alkoi maaliskuun alussa tulla.

– Sulku on aiheuttanut ison loven tilauksiin, Varpunen kuvailee.

Heinon tukun toimitusjotaja Petri Heino vertaa sulkua viime kevääseen, jolloin ravintolat laitettiin kiinni.

– Tällä kertaa tilanteeseen on kuitenkin pystytty valmistautumaan vähän paremmin ja esimerkiksi hävikkiä on saatu paljon paremmin hallintaan, Heino kuvailee Ylelle sähköpostivastauksessaan.

Normaalioloissa tukussa ei näyttäisi tältä, kuvailee Heinon Tukku Kuopion logistiikkapäällikkö Jarkko Varpunen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon yllättävä sulku-uhka lisää epävarmuutta

Myös kotimaista lihaa ravintoloihin ja päivittäistavarakauppoihin ympäri maata toimittavan Savo-Karjalan lihan toimitusjohtaja Jouko Koistinen kertoo, että esimerkiksi Etelä-Suomen myynti on kutistunut yhteen kolmasosaan sulkua edeltävästä ajasta. Normaalia aikaa ei ruokatukuissa ei ole nähty yli vuoteen.

Etelä-Suomen ravintolat ovat noin puolet Savo-Karjalan lihan asiakaskunnasta. Merkittävän asiakaskunnan muodostavat pohjois-savolaiset ravintolat, joita kaavaillaan yllättäen ensi maanantaina alkavan ravintolasulun piiriin. Pohjois-Savo on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla. (siirryt toiseen palveluun)

Tämä on aiheuttanut hämmennystä ja lisää epävarmutta ravintola-alan yrittäjissä.

– Pohjois-Savon sulku aiheuttaisi meille rajun leikkauksen, kommentoi Koistinen.

Lisäjännitystä aiheuttaa ensi viikon pääsiäisen pyhät, joihin valmistautuminen on jo aloitettu. Koistinen kertoo, että tällä viikolla kerätään kaikkiaan kymmeniä karitsoja teurastusta varten.

– Ne lihat on pakko leikata ensi viikolla, laittaa pakettiin ja pakkaseen, jos tavara ei liiku. Se myynti heijastuu kyllä meille sitten. Surullista on, Koistinen harmittelee.

Tilanne on vaikea. Viime kesän ja joulun aikana kertyneet puskurit on lähes käytetty.

– Sulun toteutuessa joutuisimme hakemaan lisärahoitusta toiminnalle, toteaa Koistinen.

Savo-Karjalan liha on satsannut koronaepidemian aikana lihakauppaan ja se on auttanut jonkin verran vaikeassa paikassa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ravintolasulun jatkuminen aiheuttaa lisää lomautuksia

Ruokatukkujen tilanne on ollut hankala jo yli vuoden, koska ravintoloiden toimintaa on jatkuvasti säädelty.

– Volyymit ovat reilusti yli puolet normaaliaikaa pienemmät, eikä näkyvissä ole parannusta ennen kuin yhteiskuntaa taas avataan, tiivistää Petri Heino.

Myös Tukkutalo Heinosen toimitusjohtaja Kimmo Heinonen sanoo, että myynti on ollut koko vuoden ajan pientä. Viimeisen kolmen viikon aikana noin 25 prosentin luokkaa verrattuna aiempaan.

– Kyllä tämä kurjuus on jatkunut jo vuoden kaikkien rajoitusten ja kieltojen ja liikkumisten takia, harmittelee Heinonen.

Osa tukuista on sopeuttanut jo vuoden ajan toimintojaan esimerkiksi lomautuksilla. Lomautuksia on ollut esimerkiksi Heinon tukussa.

Savo-Karjalan lihassa lomautusuhka on nyt ensimmäistä kertaa todellinen koko koronaepidemian aikana.

– Jos ravintolasulku tulee Pohjois-Savoonkin, niin silloin mekin joudumme lomauttamaan, ennakoi Koistinen.

Koronaepidemian pidemiaikaisia vaikutuksia tukkujen tulevaisuuteen on vaikea arvioida, mutta sitä on pohdittu kiivaasti.

– Arki on muuttunut jo nyt. Mikä on esimerkiksi lounasravintoloiden tulevaisuus etätöiden yleistyttyä. Ei ole selkeää kuvaa siitä, millainen maailma tulee olemaan, pohtii Jarkko Varpunen.

Lue lisää:

Keskustele aiheesta 27.3.2021 klo 23 saakka.