1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintolasulun jatkaminen saa huutia Lapin ravintoloitsijoilta: "Talvisesongin kuolinisku"

Ravintoloiden sulkua ollaan jatkamassa kolmella viikolla myös Lapissa.

Ravintoloiden sulun jatkuminen koettelee ravintolayrittäjien voimia
Ravintoloiden sulun jatkuminen koettelee ravintolayrittäjien voimia

Ravintoloitsijat toivovat hallitukselta tiukkaa kuria, aluekohtaista harkintaa ja nopeita päätöksiä.

Jos hallituksen esitys menee läpi, ravintoloiden ovet tulevat pysymään kiinni sunnuntain jälkeen vielä seuraavat kolme viikkoa.

Hallitus esittää ravintoloiden sululle jatkoa 18.4. saakka. Se olisi saman sisältöinen kuin tällä hetkellä voimassa oleva sulku, joka päättyy 28.3. Sulun aikana ravintoloista voi myydä vain noutoruokaa. Sulku koskee lähes koko maata.

Raaka-aineet eivät tupsahda Inariin noin vain, sanoo inarilaisyrittäjä

– Kyllä sulkutilan jatkaminen olisi meidän talvisesongin kuolinisku, Ravintola Aanaarin yrittäjä Kaisa Nikula Inarista sanoo.

Vuoden 2020 ravintolaksi valitusta ja fine dining–lähiruokaa tarjoavasta Ravintola Aanaarista on toimitettu sulkuaikana ainoastaan aamiaisia hotellihuoneisiin.

– Take–away–palvelua emme ole tarjonneet, sillä ei oikein sovellu meidän ravintolamme tuotteisiin. Toisaalta uusien tuotteiden kehittäminen ei synny hetkessä, Nikula sanoo.

Vaikka koronatartuntoja on ollut Inarissa vähän, Kaisa Nikula sanoo ymmärtävänsä rajoitusten tarpeen. Kuva: Anja Kaarret / Yle

Nikulan mukaan kaikkein vaikeinta juuri nyt on epätietoisuus. Hän toivoo sulkuasiaan nopeita päätöksiä.

– Pahinta on kun ei tiedä, pitäisikö raaka-aineita tilata vai ei. Viimeistään huomenna pitäisi tehdä tilaukset, jos aiomme avata ravintolan maanantaina. Inariin ei nykäistä ihan tuosta vain raaka-aineita ravintolaan toisin kuin kaupungeissa.

Koko Ravintola Aanaarin seitsemän hengen henkilökunta on nyt lomautettuna ja tulee olemaan edelleen, jos ravintolasulku jatkuu.

– Kaikkein ikävintä on epämääräisyys. Emme tiedä sitäkään, millaista tukea meille tullaan sulun vuoksi antamaan. On vain huhuja. Olemme täyden epävarmuuden vallassa, Nikula sanoo.

Miksi ravintolaruokailua ei sallita, mutta sisällä saa pelata?

Hotelli Sodankylän yhteydessä olevan Krouvi & Kievarin toiminnasta vastaavan Oy Rova-Rest Ab:n toimitusjohtaja Hilla-Rina Palokari kertoo, että ravintolasulku ja rajoitukset ovat näkyneet yrityksessä etupäässä ravintoloiden take–away–annoksina ja hotelliaamiaisten porrastuksina.

– Liiketoiminta on haamu normaalioloista, mutta eteenpäin sinnitellään, hän sanoo.

Henkilöstöä ei ole tarvinnut irtisanoa, eikä Palokari usko, että siihen tarvitsee mennäkään.

– Toimintamme pääpaino on hotellitoiminnassa ja kotimaisessa työmatkailussa. Vaikka koronavuosi on ollut hyvin erilainen, se on toisaalta mahdollistanut tulevaisuuden suunnittelua ja uusien toimintamallien kehittämistä.

Palokarin mielestä on järkevämpää sulkea ravintolat kokonaan kuin pitää niitä auki rajatuilla aukioloajoilla ja asiakasmäärillä.

Samaan hengenvetoon hän ihmettelee perusteita sulkea ruokaravintolat kokonaan ja samaan aikaan sallia muita, todennäköisesti tartuntaherkempiä ajanviettotapoja, kuten sisäurheilua.

– Ruokaravintolassa istutaan omassa seurueessa pöydässä, jolloin leviämisriski on ymmärtääkseni kohtuullisen pieni verrattuna vaikkapa ruokakauppaan ruuhka-aikana, hän sanoo.

Jos hallituksen esitys ravintolasulun jatkumisesta toteutuu, kemiläisen Cafe Bar Ankkurin pöydät pysyvät tyhjinä vielä seuraavat kolme viikkoa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tiukka kuri päälle nyt

Yrittäjä–ravintoloitsija Juha Eskelinen pyörittää Rovaniemellä kolmea ravintolaa: Ravintola Yucaa, Cafe Bar 21:stä sekä Ravintola Gustavia.

Koronatilanne näyttäytyy Ravintola Yucassa lounasaikaan siten, että lounasruokailijat hakevat take–away–annoksensa mukaan, henkilökunnalla on kasvomaskit ja hygieniasta on huolehdittu hyvin.

Eskelinen sanoo, että asiakkaita on sulkuaikanakin riittänyt. Moni on hakenut mukaansa take-away lounaan, ja juuri niiden ansioista ravintolan työntekijät on voitu pitää töissä. Toisaalta silkka noutoruoan myynti näkyy ravintolan tuotossa, mitä moni ei tule ajatelleeksi.

– Astioiden pitää olla ekologisia ja pitää hyvin lämpöä, ja ne maksavat aika ison osan lounaan hinnasta. Jos lounaan hintaan lisätään vielä kuljetuspalvelu kuten Wolt tai Foodora, aika monta lounasta pitää myydä, jotta siitä jää rahaa vielä palkkojen maksuun, Eskelinen sanoo.

Yrittäjä Juha Eskeliseltä löytyy myös ymmärrystä hallitukselle. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Eskelinen arvioi koronan vaikuttaneen kolmen yrityksen liikevaihtoon niin, että ne raahaavat 30–40 prosenttia jäljessä normaalista.

– Se tarkoittaa kuukaudessa noin 40 000–50 000 euron menetystä per ravintola.

Äänten, tuoksujen ja tunnelmien muuttaminen take–awayksi on mahdotonta. Se on näkynyt etenkin juuri korona-aikaan avatun uusimman ravintolan, Gustavin, kohdalla.

– Sen koko konsepti perustuu asiakaskokemukseen, miljööseen, palveluun ja tunnelmaan.

Hallitukselle myös ymmärrystä

Hallituksen päätöksiin Eskelinen suhtautuu ymmärtäväisesti. Hän arvelee, että hallitus on saanut ehkä liikaakin kuraa niskaan päätöksenteostaan.

– Hallitus on joutunut tekemään nopeita ja rankkojakin päätöksiä. Mielestäni hallitus on onnistunut silti aika hyvin. Tämä tilanne on kaikille sama.

Kuinka paljon yrittäjällä on vielä särkymävaraa?

– Uskon, että ne yrittäjät, joilla on asenne kohdallaan, kyllä jaksavat vielä. Mutta toivotaan, että ensi vuotta ei tarvitsisi enää elää näin.

Eskelinen toivoo mieluummin tiukkoja rajoituksia päälle nyt, jotta saadaan kesällä terassit auki ja ihmiset käymään kaupoissa ja ravintoloissa.

– Sitä kautta ala ja talous elpyvät. Hissimeininki ja jojoilu ei ole hyvä ratkaisu, hän sanoo.

Kemiläisyrittäjän katse on jo syksyssä

Kemiläisen Rockbar & Grill 82–yrittäjä Veli-Matti Viitalan yrityksessä on sulkuaikana lomautettu henkilökuntaa sekä osa-aikaisesti että väliaikaisesti.

– Olemme pyrkineet siihen, että kaikilla olisi töitä, mutta täysiä tunteja emme pysty tarjoamaan kenellekään. Se näkyy työntekijöiden palkkapussissa. Lomautus on tavallaan se viimeisin vaihtoehto, mutta siihen joudutaan todennäköisesti turvautumaan nyt, kun ravintolaa ei pystytä pitämään normaalisti auki, hän sanoo.

Kemiläinen Veli-Matti Viitala pitää kolmen viikon jatkosulkua tarpeettomana Kemissä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Viitala toivoo, että ihmiset tukisivat paikallisia ravintoloita ja hakisivat take–away–annoksia, vaikka niiden tuotto ei katakaan ravintolatoiminnasta aiheutuvia kuluja. Vielä vuosi sitten ihmiset hakivat innokkaasti ruokaa mukaan, mutta samaan ei ole päästy tänä keväänä.

– Viime keväänä take–away pelasti kevätkauden, nyt ei päästä läheskään samaan myynnin osalta. Mutta onpahan mahdollisuus tehdä edes jotain.

Viitala arvelee, että jaksaminen alkaa olla koetuksella sekä asiakkailla että yrityksillä. Hän itse odottaa kevättä ja sitä, että ihmisiä saataisiin rokotettua.

– Toivon, että päästäisiin mahdollisimman nopeasti siihen, että ihmiset voivat syödä paikan päällä ja nauttia ravintolaruoasta kuten ennenkin. Meidän yrityksen kannalta katseet on jo suunnattu syksyyn. Jospa päästäisiin sitten vetämään tapahtumia ja bändi-iltoja ja menemään lähemmäs normaalia arkea.

Hallitus perustelee sulkua hankalalla koronatilanteella

Hallitus perustelee kolmen viikon jatkoajan tarvetta tautitilanteen vakavuudella.

– Tämä on yksi niistä välttämättömistä toimista, joiden avulla hillitsemme epidemian leviämistä ja painamme tartuntojen määrää alaspäin, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Hallituksen esitys korvauksista niille yrityksille, joita sulkeminen koskee, on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Jatkosulku otettaisiin myös korvauksen piiriin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus ymmärtää hyvin jatkosulun olevan kova isku jo ennestään vaikeuksissa olevalle ravintola-alalle.

Jos eduskunta hyväksyisi hallituksen esityksen jatkosulusta, se pyrittäisiin saamaan voimaan mahdollisimman nopeasti.

Kuin venäläistä rulettia

Yrittäjä Kaisa Nikula Inarista sanoo ymmärtävänsä, että koronatilanne on syypää rajoituksiin ja ravintola-alan hankalaan tilanteeseen. Vaikka Inarin kylällä ei ole ollut juurikaan koronatartuntoja, Nikula haluaa kantaa oman vastuunsa osana kyläyhteisöä.

– Jos koronatartunta-alueelta tulee meille matkailijoita, se on vähän kuin pelaisi venäläistä rulettia. Koskaan ei tiedä, milloin korona kävelee tuosta ovesta sisään, hän sanoo.

– Olisi tosi ikävää, jos tauti lähtisi sitten leviämään paikalliseen väestöön. Eli ymmärrän rajoitukset, mutta toisaalta tuntuu hölmöltä, kun täällä on ollut tartuntoja niin vähän, ja olemme toimineet erittäin koronaturvallisesti.

Rockbar & Grill 82:n Veli-Matti Viitala Kemistä puolestaan näkee ravintolasulun jatkamisen kolmella viikolla turhana Kemin alueella.

– En näe sululle tarvetta, sillä koronatilanne ei ole tällä alueella huonontunut eikä parantunut. Tilanne oli ihan hyvä jo ennen ravintolasulkua, hän sanoo.