1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin sairaanhoitopiiri

Lapin sairaanhoitopiiri teki yli kaksi miljoonaa euroa ylijäämää

Valtio myönsi korona-avustusta sairaanhoitopiirille 4,2 miljoonaa euroa.

Valtion koronatuki auttoi myös Lapin sairaanhoitopiiriä. Kuva: Mia Sivula / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri teki vajaat 2,4 miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen viime vuonna. Ainakin osaksi hyvää tulosta selittää valtion myöntämä 4,2 miljoonan euron avustus koronaepidemian torjuntaan.

– Summa voi äkkiseltään vaikuttaa suurelta, mutta se on kuitenkin vain noin viisi prosenttia sairaanhoitopiirin talousarviosta. Toiminnan vuosittaisten vaihteluiden seurauksena on mahdollista syntyä usean miljoonan alijäämä jopa yhtenä vuotena. Sairaanhoitopiirillä on menossa mittava sairaalan laajennusinvestointi, joka sekin edellyttää jonkinlaista puskuria taseessa, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kertoo.

Tilinpäätökseen on kirjattu jäsenkuntalaskutuksen oikaisua ja palautusta jäsenkunnille yhteensä 4,6 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiiri palauttaa summan kunnille kesällä tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen.

Viime vuonna sairaanhoitopiirin ulkoiset toimintatuotot olivat 222,1 miljoonaa ja ulkoiset toimintakulut 210,4 miljoonaa euroa. Poistoja oli yhdeksän miljoonaa euroa.

Erikoissairaanhoidon palvelut maksoivat Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnille viime vuonna keskimäärin vajaat 1500 euroa per asukas.

Tilikauden ylijäämä esitetään siirrettäväksi kuntayhtymän taseeseen aikaisempien vuosien ylijäämätilille. Tämän jälkeen taseessa on ylijäämää 11,5 miljoonaa euroa.

Lapin sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöstä keskiviikkona.