Hyppää sisältöön

Uhkaako vaijeriköysirata Ähtärin karhujen hyvinvointia? Aluehallintovirasto selvittää asian ennen radan käyttöönottoa

Valvontatoimenpiteet on käynnistetty ihmisiltä tulleiden epäilyilmoitusten perusteella.

Ähtärin eläinpuiston karhut heräsivät talviunilta keskelle mediakohua. Flowparkin uudet keskustelua herättäneet vaijeriradat on tarkoitus avata toukokuussa. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto selvittää, aiheuttaako Ähtärin eläinpuiston karhuaitauksen yli rakennettu vaijeriliukurata haittaa karhujen hyvinvoinnille.

Ähtäri Zoon yhteydessä toimiva Flowpark on laajentunut eläinpuiston puolelle ja uudet radat ylittävät karhuaitauksen suoraan karhujen yläpuolelta.

– Karhujen hyvinvoinnin valvonta on vireillä aluehallintovirastossa. Jonkinlainen päätös asiassa tehdään ennen radan käyttöönottoa, toteaa läänineläinlääkäri Anna-Maria Moisander-Jylhä.

Päätöksen sisältöä tai mahdollisia siitä aiheutuvia toimenpiteitä Moisander-Jylhä ei ennakoi.

– Asia on prosessissa, ja asiakirjat ovat tässä vaiheessa salaisia.

Aluehallintovirastot valvovat eläintarhoja suunnitelmallisesti vuosittain, mutta valvontaa tehdään myös epäilyn perusteella.

Useita ilmoituksia ihmisiltä

Moisander-Jylhän mukaan aluehallintovirastolle on tullut Ähtärin vaijeriliukuradasta epäilyilmoituksia ja valvontatoimet on käynnistetty niiden perusteella.

– Ilmoituksia on tullut useita ja ne ovat samansisältöisiä.

Avi viestittääkin, että nyt kun asia on vireillä aluehallintovirastossa, uudet ilmoitukset vaijeriliukuradasta eivät vaikuta asian käsittelyyn.

Ähtärin eläinpuiston karhuaitauksen yli rakennettu vaijeriliukurata on herättänyt runsasta keskustelua varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Toukokuussa avattavat puolen kilometrin mittaiset radat kulkevat suoraan karhujen yläpuolelta. Vaijerirataa on kritisoitu muun muassa eläinten rauhan rikkomisesta. Uuden toiminnan pelätään stressaavan karhuja.

Läänineläinlääkäri Moisander-Jylhän mukaan aluehallintovirasto selvittää vaijeriradan vaikutusta karhujen hyvinvointiin nimenomaan eläinsuojelun näkökulmasta.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 25.3. kello 23:een asti

.
.