1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Liikkumisrajoituksista voisi koitua yrityksille jopa miljardiluokan tappiot – kampaaja Lan Kaijasilta: "Takana on jo rankka vuosi"

Suomen Yrittäjät edellyttää hallitukselta pikaisia kompensaatioista yrityksille, jotta pian ei nähtäisi konkursseja ja työttömyyttä.

Kampaamoyrittäjä Lan Kaijasillalla on takanaan raskas vuosi. Asiakkaita on vähemmän ja päivät venyvät pitkiksi, jotta liiketilan vuokran saisi maksettua. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset osuisivat kipeästi erikoisliikkeisiin, kivijalkakauppoihin ja pieniin palveluyrittäjiin.

Vaikka kampaamoita, optikoita, kukkakauppoja tai muita erikoisliikkeitä ei suljettaisi, niihin meneminen ei olisi suotavaa. Hallituksen kaavailemissa liikkumisrajoituksissa vain välttämätön kaupassa asiointi olisi sallittu.

Liikkumisrajoitukset koskisivat pääkaupunkiseutua ja Turkua ja ne astuisivat voimaan aikaisintaan pääsiäisenä.

Hallitus ei ole vielä päässyt yhteisymmärrykseen lakiluonnoksen lopullisesta sisällöstä. Monissa kaupoissa on hiljaista jo nyt ja epätietoisuus kalvaa yrittäjiä.

Kukkakauppaa Tikkurilan kauppakeskus Dixissä pitävä Lea Liitiäinen toivoo, että kauppakeskukset voitaisiin sulkea kokonaan. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Miljardiluokan tappiot yrityksille

Julkisuudessa on ollut esillä työ- ja elinkeinoministeriön arvio, jonka mukaan liikkumisrajoituksista koituisi pääkaupunkiseudun kaupoille jopa miljardin euron tappiot viikossa. HS kertoi ministeriön laskelmasta (siirryt toiseen palveluun) 12.3. ja maanantaina miljarditappiot mainitsi Ylen A-studiossa vieraana ollut Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajan Janne Makkulan mukaan tarkkoja summia on vaikea arvioida, kun rajoitusten sisältö ei ole varmistunut. Kyse olisi hänen mukaansa joka tapauksessa valtavasta summasta.

– Julkisuudessa ollut TEM:in arvio maalaa todella synkän kuvan siitä, millainen tilanne voi pahimmillaan olla. Vaikka todellisuudessa summa ei nousisi miljardiin euroon viikossa, niin kolmen viikon aikana se on varmasti miljardiluokassa, Makkula toteaa.

Paljon riippuu Makkulan mukaan siitä, miten kuluttajat käyttäytyvät liikkumisrajoitusten tullessa voimaan.

Vaikka nykytiedon valossa yritystoiminta saisi jatkua, ei se käytännössä olisi Makkulan mukaan mahdollista.

– Muodollinen oikeus harjoittaa yritystoimintaa ei tuo leipää yhdenkään yrittäjän pöytään, jos asiakkaita ei käytännössä ole.

Samalla linjalla on Tuote- ja palvelukaupan yhdistyksen toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.

– Kaupat saavat olla auki, mutta siellä ei ole asiakkaita. Näin ollen liikkumisrajoitukset kohdistuvat siihen, miten yritykset saadaan pidettyä pystyssä, Pöllänen toteaa.

Tuote- ja palvelukaupan yhdistyksen toimitusjohtaja Ulla Pölläsen mukaan olennaista on myös se, miten välttämätön kaupassakäynti määritellään. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Kauppias toivoo ostoskekuksen sulkeutuvan hetkeksi

Vantaalla, Tikkurilan juna-asemalla sijaitsevassa kauppakeskus Dixissä oli keskiviikkona puolilta päivin hiljaista.

Kukkakauppa Kaivokukka Dixiä pitävä Lea Liitiäisen mukaan helpompaa olisi, jos kauppakeskukset voitaisiin sulkea hetkeksi kokonaan.

– Kaikki yrittäjät ovat nyt löyhässä hirressä. Täällä suurin osa kaupoista on kiinni ja ihmiset ovat etätöissä. Se vaikuttaa meihin muihin yrittäjiin.

Liitiäisen mukaan jo nykyisellään asiakkaita saattaa olla päivässä vain kolmasosa aiemmasta ja silti maksettavana on hänen mukaansa täysi vuokra.

– Takana on jo rankka vuosi, kuvailee Dixissä Hair Design -kampaamoa pitävä Lan Kaijasilta.

Kampaamon asiakkaista on jo nyt haihtunut hänen mukaansa puolet koronapandemian seurauksena. Aiemmin töitä riitti seitsemälle työntekijälle, nyt töissä on vain kolme.

– Olen tämän paikan omistaja, joten teen kuutta–seitsemää työpäivää viikossa, pitkiä päiviä, jotta saan vuokran maksettua, Kaijasilta kertoo.

– Se näkyy, että mitä enemmän on rajoituksia, sitä vähemmän tulee asiakkaita, Kaijasilta toteaa.

Yrittäjät: Hallituksen on kerrottava pian kompensaatioista

Makkulan mukaan yrityksiä kalvaa tällä hetkellä epätietoisuus tulevasta. Hän odottaa hallitukselta mahdollisimman selkeää tiedottamista rajoitusten sisällöstä ja kompensaatioista.

– Jos yritystoiminnan harjoittaminen tehdään tosiasiassa mahdottomaksi, on julkisen vallan myös kompensoitava menetykset nopeasti. Muuten nähdään konkursseja, työttömyyttä ja inhimillisiä tragedioita.

Samalla pitäisi muuttaa Makkulan mukaan työlainsäädäntöä ja nopeuttaa mahdollisesti lomautettavien työttömyysturvan saantia.

– Jos rajoitukset tulevat hyvin nopeasti päälle, kahden viikon lomautusaika on kohtuuton.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula odottaa hallituksen viestivän pikaisesti ja selkeästi mahdollisten liikkumisrajoitusten sisällöstä ja kompensaatioista. Se hälventäisi epätietoisuutta. Kuva: Jouni immonen / Yle

Makkulan mukaan pelkona on myös se, että rajoitus saa ihmiset vain pakkautumaan isoihin ruokakauppoihin hamstraamaan, niin kuin viime keväänä. Se puolestaan lisäisi altistumisia.

– Silloin koko rajoitus kääntyisi itseään vastaan. Jos tarkoitus on rajoittaa kokoontumisia ja vähentää altistumisia, niin silloin pitäisi rajoittaa nimenomaan niitä tilanteita.

Siihen tarkoitukseen nyt valmisteilla olevat liikkumisrajoitukset eivät Makkulan mielestä ole paras keino.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 25.3. klo 23:een asti.

Juttua korjattu 24.3. klo 18.30: Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajan nimi on Janne Makkula, ei Janne Markkula, niin kuin jutussa aluksi virheellisesti luki.

Lue lisää:

Liikkumisrajoituksiin ei nähdä tarvetta Turussa, käyttäytymistieteilijät pitävät pitkää poikkeuslistaa ongelmallisena: "Ajattelisi, että olisi ollut selkeämpikin keino"

Liikkumisrajoituksia on mutkikasta todistaa välttämättömiksi, yksi ratkaisu olisi nopeasti käyttöön otettava lain "tuplalukko"