Hyppää sisältöön

Lämpö sulattaa nyt lumia vauhdilla – pohjalaisjokien varsilla varaudutaan kevättulviin: "Ainekset isoon tulvaan olemassa"

Kyrönjoelle odotetaan tulvahuippua jo ensi viikolle. Nyt varmistetaan pengerluukkujen toimivuus, myös tekojärvien vesiä juoksutetaan jokiin.

Joutsenia jään päällä
Pohjalaisjoissa saatetaan tänä keväänä nähdä poikkeuksellisen suuri tulva. Lämmin sää nopeuttaa lumien sulamista, kertoo vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Reippaasti plussan puolella olevat lämpötilat ovat laittaneet vauhtia lumen sulamiseen. Tämä näkyy jokien virtaamissa jo selvästi, sillä ne ovat nousussa.

Lunta on erityisen paljon Kyrönjoen varrella ja siellä tulvahuippu voi olla käsillä jo ennen pääsiäistä.

Lumi sulaa vauhdilla jokien varsilta. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio Ely-keskuksesta sanoo, että ainekset isoon tulvaan ovat olemassa.

– Arvio on, että noin puolet Kyrönjoen valuma-alueen lumista sulaa parin päivän aikana, ja se lisää virtaamia. Jäät ovat myös kohtuullisen vahvoja, ja se lisää jääpatoriskiä. Jos lämpötila on päivällä ja yöllä edelleen plussalla ja saadaan vesisadetta myös, niin silloin on mahdollisuudet kerran 20 vuodessa tulevaan tulvaan, kertoo Rautio.

Skatilassa hankalin tilanne

Mustasaaren Skatilassa näyttää tilanne olevan päällisin puolin varsin rauhallinen. Totuus on kuitenkin se, että veden virtaamat ovat nousseet eikä tilannetta yhtään helpota vahva jääkansi.

Tällä hetkellä virtaama Skatilan kohdalla on noin 50 kuutiota sekunnissa.

– Ennusteessa virtaama on nousemassa lähemmäs 450 kuutiota sekunnissa, kertoo Rautio.

Toimittaja Terhi Varjonen ja vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio selvittämässä Skatilan tilannetta. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Vesi nousisi ainakin metrillä ja tavoittelisi jo rannalla sijaitsevia pihapiirejä. Jääpatoriski on Skatilassa suuri.

Keski-Pohjanmaan joissa tilanne on rauhallisempi, koska lumi sulaa hitaammin. Öisin on ollut pakkasta.

Alueen eteläsimmistä joista muun muassa Kruunupyynjoessa ovat virtaamat kuitenkin lähteneet nousuun. Mutta esimerkiksi Perhonjoella tulvahuippua odotellaan vasta myöhemmin huhtikuussa.

Varautuminen käynnissä

Ely-keskus on jo aloittanut varautumisen mahdollisiin tulviin. Tekojärvet ovat avainasemassa, ja niiden pintoja on pidetty matalalla, jotta niitä pystyttäisiin hyödyntämään, jos vesi alkaa nousta hurjasti.

Tekojärviä käytetään myös muulla tavoin tulvien ehkäisyssä.

– Tekojärvien vesi on tummaa, ja sitä lasketaan jokeen jään päälle, jos yöllä on lämpötila plussalla. Tumma kerros nopeuttaa jään sulamista, kerrtoo Rautio.

Joutsenet paistattelevat päivää Kyrönjoen jäällä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Tänään Seinäjoella ryhdyttiin Kyrkösjärvestä juoksuttamaan vettä jokeen, ja tarkoitus on tehostaa juoksutusta huomenna. Vastaavat toimenpiteet ovat käynnissä myös Närpiönjoella ja Perhonjoella.

Lisäksi muun muassa Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerluukkujen toimivuus varmistetaan.

– Varaudutaan siihen, että voimme avata luukut, jos vesi nousee korkealle. Se riski on olemassa, ja siihen on varauduttava.

Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Nyt toivotaan, ettei ennustettuja sateita tulisi, sillä se kasvattaisi virtaamia vauhdilla.

– Nämä meidän pohjalaisjoet ovat niin nopeita, että täällä pitää hyvissä ajoin aloittaa varautuminen. Meillä on käytännössä yleensä vain viikon verran aikaa varautua ja nyt on se viikko, sanoo Rautio.

Lue seuraavaksi:

.
.