Hyppää sisältöön

Happikato ja kalakuolemat uhkaavat pitkän talven jälkeen – Ahvenisjärveä autetaan hapettamalla

Rehevöityneet pikkujärvet ovat alttiita happikadolle.

Vs. ympäristötarkastajan Hanna Kolarin mukaan pitkä jääpeiteaika vaikuttaa järven happipitoisuuteen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hervannan asuinalueen keskellä sijaitsevan Ahvenisjärven happitilanne on heikentynyt talven aikana. Tilannetta on seurattu vesinäytteistä, kertoo Tampereen kaupungin vs. ympäristötarkastaja Hanna Kolari.

– Maaliskuun alussa tilanne oli se, että happea oli jäljellä pintavedessä enää 1,2 milligrammaa litrassa. Syvemmissä kerroksissa happea ei ollut juuri ollenkaan jäljellä.

– Kalathan vaativat happea elääkseen. Jos happi pääsee kokonaan loppumaan, silloin kalakuolemat ovat todennäköisiä.

Kalakuolemien ehkäisemiseksi järveen on asennettu ilmastuslaite. Se sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä laiturista. Jää laitteen läheisyydessä on heikkoa, joten varoalue laitteen ympärillä on merkitty lippusiimalla.

Ahvenisjärveä on ollut tarve hapettaa keinotekoisesti ennenkin. Järvessä on ollut useana talvena virrankehitin, joka sekoittaa vettä ja pitää osan järvestä sulana. Nyt asennettu ilmastuslaite on virrankehitintä tehokkaampi.

Ilmastuslaite on asennettu keskelle Ahvenisjärveä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hanna Kolarin mukaan pitkään jatkunut pakkastalvi vaikuttaa järven happipitoisuuteen. Kun jääpeiteaika on pitkä, järvi ei saa ilmakehästä happitäydennystä.

– Ahvenisjärvelle ei ole mitenkään poikkeuksellista, että happi kuluu loppuun pohjan lähellä. Tällainen tilanne, jossa koko vesimassa alkaa olla hapeton, on selvästikin harvinaisempi.

Ahvenisjärven ongelmia selittävät tiiviisti rakennettu valuma-alue ja veden hidas vaihtuvuus. Myös järven pieni koko ja suhteellisen suuri syvyys altistavat ongelmille.

Ahvenisjärven rehevöitymistä on koitettu hillitä kemikaalikäsittelyllä. Kaupungin mukaan alumiinikloridikäsittely laski järviveden fosforipitoisuutta ja hillitsi sisäistä kuormitusta.

Lue lisää:

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.