1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kansainvälinen suurtutkimus: leikkaukseen meneville potilaille tulisi antaa koronarokote, koska se säästäisi tuhansia ihmishenkiä

Tutkijaryhmä ehdottaa, että leikkauspotilaat pitäisi ottaa rokotusjärjestyksessä osaksi riskiryhmiä.

koronarokote
Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitaja Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.
Jos leikkauspotilas sairastuu koronaan alle kuukauden kuluessa leikkauksesta, kasvaa riski kuolla moninkertaiseksi. Kuvituskuva.Jorge Gonzalez / Yle

Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan ei-kiireellistä leikkausta odottavien potilaiden rokottaminen koronaa vastaan vähentäisi leikkauskuolleisuutta merkittävästi. Myös vakavat leikkauksen jälkeiset komplikaatiot vähenisivät.

Ennen leikkausta annetuilla rokotuksilla voitaisiin tutkimuksen mukaan välttää maailmanlaajuisesti jopa 60 000 kuolemaa vuodessa.

Leikkausta odottavat potilaat tulisi myös Suomessa lukea mukaan riskiryhmiin.

Heidät tulisi rokottaa koronaa vastaan ennen riskiryhmiin kuulumattomia ihmisiä, toteaa tutkimusryhmän Suomen päätutkijana toiminut dosentti Joonas Kauppila Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Hän esittää, että Suomessa THL priorisoisi esimerkiksi syöpäpotilaiden rokotuksia.

– Erityisesti syöpäleikkauksiin ja isoihin leikkauksiin tulevat, jotka joutuvat leikkauksen jälkeen jäämään sairaalaan yöksi, tulisi rokottaa.

Kauppila muistuttaa, että kaikissa tapauksissa rokotusta ei voida antaa, kuten esimerkiksi kiireellisissä leikkauksissa.

–Jos tilanne sallii, olisi kuitenkin järkevää rokottaa syöpäpotilaat ennen leikkausta. Näin vältettäisiin riski virusinfektiosta, vaikka siitä tulisikin parin viikon viive.

Jos leikkauspotilas sairastuu koronaan 30 päivän sisällä leikkauksesta, kasvaa riski kuolla tutkimuksen mukaan 4–8-kertaiseksi. Erityisen suuri riski on syöpäleikkauksesta toipuvilla yli 70-vuotiailla.

Leikkaustoimintaa on koronan vuoksi vähennetty monissa maissa, mutta nyt leikkausmäärät ovat jälleen kasvussa. Pandemia voi kuitenkin uhata leikkaustoimintaa myös jatkossa.

Aiemmin sama tutkijaryhmä on suositellut lykkäämään koronatartunnan saaneiden leikkauksia kuolemanriskin pienentämiseksi.

Birminghamin yliopiston johtama kansainvälinen CovidSurge Collaborative -ryhmän tutkimuksessa oli mukana lähes 142 000 potilasta ja sairaaloita 116 eri maasta. Suomesta potilaita oli mukana yli 500. Tutkimus on suurin koskaan tehty tutkimus kirurgian alalla.

Tutkimus on julkaistu äskettäin arvostetussa British Journal of Surgery -lehdessä.

Lue seuraavaksi