1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Kanavat Venäjään pidettävä auki, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto Natossa – mutta suhteita viilentää moni asia

Suomen ulkoministeri antoi Naton ulkoministereille tilannekatsauksen Venäjän uhasta ja mahdollisuuksista. 

Naton ulkoministerit kokouksen yhteiskuvassa turvavälejä noudattaen. Kuva: Yves Herman / EPA

BRYSSEL Venäjä on sekä uhka että mahdollisuus, oli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) viesti puolustusliitto Naton ulkoministereille Brysselissä.

Naton ulkoministerit keskustelivat (siirryt toiseen palveluun) Venäjän viimeaikaisesta politiikasta ja siitä, miten Nato siihen suhtautuu. Haavisto antoi tilannekatsauksen Suomen näkökulmasta ja puhui ongelmista, joita Natolla ja EU:lla on Venäjän kanssa.

Suomi oli ulkoministerikokouksessa mukana kumppanuusmaana, mutta keskiviikon Venäjä-keskustelussa Haaviston rooli oli näkyvä. Haavisto piti alustuksensa heti Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin jälkeen.

Suomen kokemus ja osaaminen Venäjän naapurimaana on aina otettu vakavasti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Yle

– On erittäin tärkeätä, että pidetään kaikkia kanavia auki ja käydään keskustelua vaikka kaikesta ei olla yhtä mieltä.

Venäjän sotilaalliset, kyber- ja hybridiuhat ovat tiedossa, mutta Haavisto haluaa, että keskustellaan myös mahdollisuuksista. Sellaisia ovat arktisen alueen yhteistyö, ympäristökysymykset ja ydinturvallisuus.

Venäjä-suhteet jatkuvat viileinä

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Islannilta Venäjälle toukokuussa. Pekka Haaviston mukaan Venäjällä on arktisella alueella selvää halua yhteistyöhön.

Suomen puheenjohtajuuskaudella toissa vuonna Rovaniemen päätöskokous epäonnistui Yhdysvaltojen vastustukseen. Donald Trumpin hallinnon ulkoministeri Mike Pompeo ei ollut valmis allekirjoittamaan ilmastoa koskevaa yhteistä kannanottoa.

Presidentti Joe Biden on lähtenyt ilmastokysymyksissä yhteistyölinjalle ja palannut muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen piiriin.

Ulkoministeri Antony Blinken ja pääsihteeri Jens Stoltenberg (oik.) tiedotustilaisuudessa Brysselissä. Kuva: Yves Herman / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ei kuitenkaan Nato-kokouksessa antanut ymmärtää, että suhde Venäjään olisi muuttumassa tai korjaantumassa.

Presidentti Biden pitää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia murhaajana (siirryt toiseen palveluun). Naton pääsihteeri Stoltenbergiltä kysyttiin ulkoministerikokouksessa, yhtyykö hän luonnehdintaan. Stoltenberg vastasi, että Putin on vime kädessä vastuussa valtion toimista.

Puheenvuorojen taustalla on venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin murhayritys ja kohtelu Venäjällä, joka on vaikuttanut varsinkin Saksan ja Venäjän suhteisiin.

Nord Stream 2 -maakaasuputken rakennustyömaata Saksassa 2019. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Maakaasuputki hiertää yhä

Lännen ja Venäjän välejä rasittaa myös kiista Nord Stream 2 -maakaasuputkesta.

– Saksassa on alkanut sisäpoliittinen keskustelu kaasuputken tarpeellisuudesta. Sitten on vielä vahva Yhdysvaltojen painostus putkea vastaan ja Saksa vaalit varmaan syksyllä tämän osalta ovat merkittävät, sanoi Haavisto.

Ulkoministeri Blinken toi Nato-kokouksessakin esille Yhdysvaltain vastustuksen putkea kohtaan. Se ei läntisen suurvallan mielestä aja Euroopan eli sen itäisten kumppanimaiden etuja, vaan lisää Euroopan riippuvuutta Venäjän energiasta.

Presidentti Joe Biden osallistuu torstai-iltana EU:n videohuippukokoukseen. Silloin esillä ovat EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet. Edellisen kerran Yhdysvaltain presidentti osallistui EU-huippukokoukseen Barak Obaman kaudella vuonna 2009.

Lue lisää:

Lavrov: Venäjällä ei ole enää suhdetta EU:hun, vain yksittäisiin EU-maihin

Yhdysvallat uhkaa pakotteilla Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen osallistuvia – kehottaa irtautumaan hankkeesta

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen

EU ja Yhdysvallat lisäävät pakotteita Venäjää vastaan, Venäjä uhkaa vastatoimilla

Sovitteleva Haavisto kohtaa kivikasvoisen Lavrovin – Smith: "Suomea yritetään saada lipeämään EU-linjasta, Navalnyista tulee kovaa tekstiä"

EU pohtii uusia Venäjä-pakotteita, mutta suurvalta ei hätkähdä – Tutkija: "EU ei ole Moskovan silmissä vakavasti otettava toimija"