Hyppää sisältöön

Britannia tiukentamassa turvapaikkalakiaan – Brexit voi haitata laittomasti tulleiden palauttamista

Hallituksen mukaan uusi turvapaikkalaki on "tiukka, mutta reilu". Opposition mielestä se on sydämetön.

Rajavartioston vene kuljettaa Englannin kanaalista pelastettuja ihmisiä
Rajavartioston vene kuljettaa Englannin kanaalista pelastettuja ihmisiä

Britannian hallitus on esitellyt ehdotuksensa uudeksi laiksi, jolla säädellään maahan saapuvien pakolaisten oikeutta saada turvapaikka. Asiasta kertoo muiden muassa yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Hallitseva konservatiivipuolue ja pääministeri Boris Johnson mainostivat runsas vuosi sitten tapahtunutta Britannian EU-eroa juuri mahdollisuudella kiristää turvapaikkasäädöksiä, jotka heidän mielestään olivat EU:ssa liian löyhät.

Sisäministeri Priti Patelin mukaan uusi laki on "tiukka, mutta reilu". Hallitus nopeuttaa ja selkeyttää turvapaikka-anomusten käsittelyä, mikä Patelin mukaan auttaa erityisesti uhanalaisimmassa asemassa olevien tilannetta.

Hallitus kiinnittää erityistä huomiota tapaan, jolla turvapaikanhakija tulee maahan. Laittomin keinoin maahan saapuva ei voi koskaan saada pysyvää oleskelulupaa, vaan hänet voidaan milloin vain karkotaa maasta.

Hallitus pyrkii erityisesti poistamaan rikollisjärjestöt, jotka salakuljettavat ihmisiä maahan. Salakuljetus on suurta bisnestä, jossa tiedetään kuolevan paljon maahanpyrkijöitä. Heitä hukkuu Englannin kanaaliin, kun heitä kuljettavat veneet uppoavat, tai tukehtuvat rekkojen kontteihin.

Kiinni jäävät ihmissalakuljettajat voivat saada jopa elinkautisen vankeustuomion.

Uudessa ehdotuksessa estetään pakolaisten pääsy Britanniaan EU-alueen kautta, koska EU-maat katsotaan turvallisiksi. EU:n kautta tulevat pakolaiset on määrä palauttaa siihen maahan, josta he ovat lähteneet kohti Britanniaa.

Britannian sisäministeri Priti Patel. Kuva: Gustav Valiente / AOP

– Jos saavut laittomasti Britanniaan turvallisen maan kautta, jossa olisit voinut anoa turvapaikkaa, et ole välitöntä vaaraa pakeneva turvapaikanhakija, joita varten turvapaikkajärjestelmä on olemassa, Patel perusteli.

Hallitus myös tehostaa turvapaikanhakijan iän määrittelyä. Osa turvapaikan hakijoista pyrkii väärinkäyttämään järjestelmää tekeytymällä alaikäisiksi.

Järjestöt: Hallitus tulkitsee väärin turvapaikkasopimusta

Konservatiivihallituksen esitys saa ankaraa kritiikkiä oppositiolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä, kertoo esimerkiksi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Työväenpuolueen pakolaisasioista vastaava lordi Dubs muistuttaa, että hallitus on sulkenut ainoat kaksi reittiä, joilla pakolaislapset ovat voineet päästä maahan. Sulku koskee muun muassa yksin olevia lapsia ja lapsia, joiden vanhemmat ovat jo Britanniassa.

– Laillisten (maahantulo)reittien poistaminen ei estä rikollisuutta, se ruokkii sitä. Päivä, jolloin suljettiin pakolaislasten laillinen pääsy tänne oli juhlapäivä ihmissalakuljettajille, jotka käyttävät hyväkseen epätoivoa, lordi Dubs kirjoitti Twitterissä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR muistuttaa, että Britannia on ratifioinut vuoden 1951 pakolaissopimuksen.

Järjestön tiedottajan mukaan Britannian hallitus on oikeassa siinä, ettei pakolaissopimus anna rajoittamatonta oikeutta valita maata, josta hakea turvapaikkaa. Toisaalta sopimus ei myöskään edellytä, että turvapaikkaa haetaan ensimmäisestä turvallisesta maasta, johon henkilö saapuu.

Joillakin turvapaikan hakijoilla on laillisia syitä hakea turvapaikkaa juuri tietysta maasta UNHCR sanoo.

Britannian pakolaisneuvoston toiminnanjohtaja Enver Solomon toteaa, ettei hallitus voi määritellä ihmisen turvapaikan tarpeen sillä perusteella, millä tavalla hän tulee maahan.

Järjestöt huomauttavat lisäksi, että Brexitin myötä Britannia luopui Dublin-järjestelmästä, jonka avulla henkilöitä, joilta evätään turvapaikka Britanniasta voitiin palauttaa siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäiseksi saapunut. Uutta palautussopimusta ei ole tehty vielä minkään EU-maan kanssa.