1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Keski-Suomessa yli 80-vuotiaat pääosin koronarokotettu – laumasuoja voisi toteutua kesällä, jos rokotteita saadaan riittävästi

Rokotukset on keskitetty nyt koko maassa yli 70-vuotiaisiin.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa koronarokotteen on saanut THL:n mukaan 12,7 prosenttia väestöstä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa lähes kaikki yli 80-vuotiaat koronarokotteen halunneet ovat saaneet rokotteen.

Yli 70-vuotiaiden rokotekattavuudessa on sen sijaan suuria eroja kuntien välillä. Erot johtuvat siitä, että iäkkäiden määrä vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa yli 70-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä on suurempi kuin vaikkapa Muuramessa tai Jyväskylässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisten tietojen mukaan Keski-Suomessa 32 095 ihmistä eli 12,7 prosenttia väestöstä on saanut koronarokotteen. Eniten rokotettuja on Hankasalmella 21,3 prosenttia ja vähiten 9,2 prosenttia Kinnulassa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva kertoo, että rokotusrekisterissä on Keski-Suomen osalta parin tuhannen rokotuksen viive eli kaikki rokotteen saaneet ei vielä tilastossa näy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan koko Suomessa keskitytään nyt suurimpaan riskiryhmään kuuluvien henkilöiden eli yli 70-vuotiaiden rokotuksiin ennen kuin aletaan rokottaa muita riskiryhmiä.

Keski-Suomessakin odotetaan THL:n virallista tietoa siitä, voidaanko ensi viikon maanantaista alkaen antaa Astra Zenecan rokotetta vain yli 65 -vuotiaille. Jos linjaus on tällainen, ratkottavaksi tulee myös niiden alle 65-vuotiaiden jatkorokotus, jotka ovat saaneet jo yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta. Palonevan mukaan heitä on tuhansia.

– Pitäisi tulla virallinen tieto asiasta, mutta vielä ei ole tullut, sanoo Paloneva.

Paloneva arvioi, että koronaviruksen laumasuojaan vaadittava 70 prosentin rokotekattavuus voidaan saavuttaa Keski-Suomessa kesällä, mutta matkassa on vielä monta mutkaa.

– On vaikea arvioida laumasuojan saavuttamisaikaa tarkemmmin, koska paljon riippuu siitä, miten rokotteita tulee ja ryhdytäänkö niitä jakamaan pahimpia epidemia-alueita suosivasti. Lähipäivinä tästäkin tullee tietoa. Jos näin tehdään, niin alueet, jotka ovat pystyneet pitämään tilanteen hallinnassa kärsivät, kuvailee Paloneva.

Lue myös:

Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan yli 65-vuotiaiden keskuudessa – nuoremmilla haittavaikutusten mahdollisuutta selvitetään edelleen

Rokotetoimitusten mahdollinen ohjaaminen etelän epidemia-alueille korpeaa Jyväskylän vastuulääkäriä: "Kyllähän se tuntuu ihan epäreilulta"

Jyväskylän seudulla yksittäiset ihmiset ovat kieltäytyneet Astra Zenecan koronarokotteesta – Ylilääkärin mukaan rokoteshoppailua ei voi harrastaa