Hyppää sisältöön

Kajaanilaisen 24-vuotiaan Tommi Kyllösen unelma kävi toteen – omakotitalon omistava nuori on harvinaisuus

Kyllönen etsi omakotitaloa vuoden verran ja lopulta asiat sujuivat jouhevasti.

Kerrostalo- ja yksinasuminen on yleistynyt 18–29-vuotiaiden parissa, kertoo tuore kyselytutkimus. Kuvituskuva. Kuva: Jari Pussinen / YLE

Neljä viidestä nuoresta aikuisesta on tyytyväinen asumiseensa, mutta omistusasuntoihin kiinni pääseminen ei ole aina helppoa. Tämä selviää Nuorisoasuntoliitto Nalin ja ympäristöministeriön teettämästä tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Pelkästään korkea vuokrataso pitää asuntosäästäjän suitset kireällä. Moni on joutunut myös madaltamaan elintasoaan, jotta rahaa jäisi säästöön.

Kajaanilainen Tommi Kyllönen sai toteutettua haaveensa ja osti omakotitalon. Hän sanoo yllättyneensä siitä, miten helposti kaikki loppujen lopuksi kävi, kun omat asiat olivat kunnossa.

Kyllönen etsi omakotitaloa vuoden verran, hänen unelmansa toteutui lopulta parissa kuukaudessa.

– Onhan siinä omia haasteita, mutta kun tarpeeksi etsii tietoa ja käy pankeissa kyselemässä, niin helppoahan se on.

Aikaisemmin vuokralla asuneelle Kyllöselle oli tärkeää löytää sellainen talo, joka on hyvällä alueelle ja jossa ei ole ongelmia kosteuden kanssa.

Kerrostaloasuminen on yleistynyt nuorten parissa, mutta enemmistö kertoo pitävänsä halutuimpana asumisvaihtoehtona juuri omakotitaloa.

Asuntotyypin toiveeseen vaikuttaa kyselyn perusteella huomattavasti se, asuuko kaupungissa vai maaseudulla. Esimerkiksi helsinkiläisistä vastaajista vain 38 prosenttia haluaa omakotitaloon. Maaseudulla lukema on 83 prosenttia.

Omakotitaloa halutaan, mutta kerrostaloon päädytään, miksi näin? Sitä kyselee toimittaja Arto Loukasmäki. Haastateltavina OP Kainuun toimitusjohtaja Teuvo Perätalo ja omakotitalon hankkinut Tommi Kyllönen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.