1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistöt

Virallinen rekisteri voi ohjata jätemaksun pihasaunalle – Päijät-Hämeessä setvitään satojen laskujen oikeellisuutta

Jätehuollon perusmaksu muutettiin määräytymään asuntokohtaisesti. Muutos toi esiin puutteita rakennus- ja huoneistorekisterissä.

kiinteistöt
Kesämökki Kuusamossa.
Esimerkiksi Heinolassa kesämökeillä voi olla useita asumattomia rakennuksia, jotka on merkitty vuosikymmeniä sitten loma-asunnoiksi. Tämä sotkee jätemaksujen määräämistä. Kuvituskuva. Ensio Karjalainen / Yle

Virheelliset tiedot valtakunnallisessa rakennus- ja huoneistorekisterissä ovat aiheuttaneet paikoin ongelmia jätemaksujen laskutuksessa. Jätehuollon perusmaksu muutettiin Päijät-Hämeessä viime vuonna asuntokohtaiseksi.

Jätehuoltoyhtiö Salpakierto on laskuttanut perusmaksuja valtakunnallisen rakennus- ja huoneistorekisterin perusteella. Rekisterissä ei kuitenkaan ole ajantasaista tietoa kaikista kiinteistöistä ja niihin kuuluvien asuntojen määrästä. Puutteet ovat tulleet esiin jätehuollon laskutusmuutoksen yhteydessä.

Kunnat selvittävät tilannetta yhdessä Salpakierron kanssa. Jos asiakas katsoo, etteivät jätemaksun perusteet vastaa kiinteistön nykyistä tilannetta, häntä kehotetaan soittamaan Salpakierron asiakaspalveluun. Siellä voidaan katsoa, onko kyseinen tapaus jo selvittelyssä. Mikäli ei, maksuun voi hakea muutosta Päijät-Hämeen jätelautakunnasta.

Sysmän ja Heinolan rakennusvalvonta kovilla

Heinolan rakennusvalvonnassa puhelimet ovat olleet alkuvuodesta kuumina. Osa soittajista on ollut näreissään laskusta, koska asunnoksi merkitty rakennus on oikeasti purkukunnossa. Laskutuksen muututtua on käynyt ilmi, että Heinolan maalaiskunnassa on aikanaan merkitty loma-asunnoiksi myös saunamökkejä ja aittoja, eikä tietoja ole muutettu rekisteriin.

Eteen on tullut myös tapauksia, joissa omistaja on muuttanut kolmen huoneiston talon yhdeksi asunnoksi hakematta kunnalta lupaa, jolloin jätehuoltomaksukin tulee kolmesta asunnosta yhden sijaan.

Heinolan vastaavan rakennustarkastajan Juha Maran mukaan osa tiedoista voidaan päivittää kunnissa ilman lupamenettelyä, tai sitten kiinteistönomistajan tulee hakea lupaa jo tehdyille muutoksille. Kaupungilla on lista noin 500 kohteesta, joiden tilannetta yritetään selvitellä.

– Kuukausi ei tule riittämään. Lupiakin pitäisi myöntää ja lupaneuvontaa antaa, Mara sanoo.

Heinolan kokemusten perusteella Sysmässä arvioitiin jo ennakkoon yli tuhat kiinteistöä, joiden asuntojen määrä ei välttämättä täsmäisi rekisteriin.

– Sovimme Salpakierron ja jätelautakunnan kanssa, että käymme ne yhdessä läpi, jotta turhia laskuja ei lähetetä. Mutta sitten paljastui, että runsasta 200 rakennusta koskeva laskutuserä oli päässyt epähuomiossa jo lähtemään, kertoo Sysmän rakennustarkastaja Matti Nikupeteri.

Nyt Sysmän rakennusvalvontaan pyritään saamaan apua jätemaksuasioiden hoitamiseen, jotta esimerkiksi tulevan kesän rakennusluvat saadaan hoidettua.

"Pitäisi olla yksi rekisteri"

Rakennustarkastajien mukaan ongelman ydin on kiinteistöjen rekisteröinnin hajanaisuudessa. Järjestelmävaihdokset, kuntaliitokset ja muutokset rekisterin päivityskäytännöissä tekevät ajan tasalla pitämisen vaikeaksi. Laajamittainen korjaaminen olisi valtava urakka.

– Digi- ja viestintäviraston rakennus- ja huoneistotietorekisteri sekä valtion verorekisterit eivät ole yhtenäiset. Jos rekisterin ylläpitoa ei pidetä hyvällä tasolla, tulee ongelmia. Pitäisi olla yksi rekisteri, jonne tiedot tulevat kunnilta, Heinolan kaupungin vastaava rakennustarkastaja Juha Mara toteaa.

Sysmän rakennustarkastajan Matti Nikupeterin mukaan yhtenäistä valtakunnallista järjestelmää pyritään kehittämään nelivuotisessa hankkeessa (siirryt toiseen palveluun) (ympäristöministeriön nettisivut).

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi