1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pääkaupunkiseudun bussien ja junien matkustajamäärä rajoitetaan puoleen – ylijohtaja: "Käyttöön otetaan nyt kovimmat mahdolliset keinot"

Rajoitukset tulevat voimaan viikonloppuna ja kestävät kuukauden. Rajoitus ei koske koulukuljetuksia.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä rajoitetaan pääkaupunkiseudulla koronan vuoksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa pääkaupunkiseudun tie- ja raideliikenteen suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen.

Rajoitustoimet tulevat voimaan viikonloppuna ja jatkuvat kuukauden ajan koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Tie- ja raideliikennettä rajoitetaan kaikissa yli kymmenen henkilön liikennevälineissä.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäen mukaan rajoitus koskee sekä kaikille avointa että rajoitetulle asiakasryhmälle suunnattua niin kutsuttua suljettua liikennettä. Rajoitukset koskevat myös Suomenlinnan lauttaa.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäen mukaan asiaa on selvitetty yhdessä terveysviranomaisten ja alueella toimivien liikennöitsijöiden kanssa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Tautitilanne on pääkaupunkiseudulla niin vakava, että matkustajamääriä on välttämätöntä rajoittaa. Käyttöön otetaan nyt kovimmat mahdolliset keinot, Saarimäki sanoo.

Ylijohtaja: Käyttöön otetaan aiottua kovemmat rajoitukset

Traficom päätyi jopa alun perin pohdittua kovempiin rajoituksiin. Saarimäen mukaan harkinnassa oli, että rajoitukset olisivat koskeneet vain ruuhkaisimpia niin kutsuttuja riskilinjoja, mutta nyt matkustajamääriä puolitetaan koko pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä.

Traficom ilmoitti tiistaina vastaavista rajoituksista jo Varsinais-Suomen osalta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on toivonut, että pääkaupunkiseudulla julkisen liikenteen matkustajamääriä rajoitettaisiin. Hallitus on ollut viime viikot erityisen huolestunut pääkaupunkiseudun lisääntyvistä koronatartunnoista.

Traficomin ylijohtaja Saarimäen mukaan asiaa on selvitetty yhdessä terveysviranomaisten ja alueella toimivien liikennöitsijöiden kanssa. Traficomin päätös perustui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tekemään ilmoitukseen.

Rajoitus ei koske koulukuljetuksia ja yöjunien makuuhyttejä

Rajoitus ei kuitenkaan koske koulukuljetuksia.

– Palveluiden turvaamistarpeen johdosta suurin sallittu matkustajamäärä saattaa tällaisesta välttämättömästä syystä hetkellisesti ja tilapäisesti ylittyä, Saarimäki sanoo.

Hänen mukaansa näistä tilanteista aiheutuvan altistumisriskin minimoimiseksi on erityisen tärkeää painottaa hygieniatoimia, kuten maskinkäyttöä ja käsien puhdistusta.

Rajoitus ei koske myöskään yöjunien makuuhyttejä eikä muita vastaavia järjestelyjä, joissa liikenneväline tai sen osa on vain samaan talouteen kuuluvien henkilöiden käytössä. Sitä ei pidetä tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämättömänä. Lentoliikenne on niin ikään suljettu rajoitusten ulkopuolelle.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti viime maanantaina, ettei se rajoita liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää Päijät-Hämeessä, vaikka alueen hyvinvointikuntayhtymä oli rajoitusta pyytänyt. Traficomin mukaan muut toimenpiteet ovat riittäviä, eikä matkustajamäärien rajoitusta siellä tarvita.

Lue myös:

HSL varautuu matkustajamäärän rajoittamiseen julkisissa liikennevälineissä: Tarvittaessa valvontaa voisivat tehdä esimerkiksi lipuntarkastajat

Päijät-Hämeen joukkoliikenteeseen ei tule matkustajarajoituksia