Hyppää sisältöön

Kiina vastasi lännen määräämiin uiguuripakotteisiin: Ruotsalainen H&M-ketju katosi Kiinan suurimmilta verkkokauppasivustoilta

Kiina virittää ostoboikottia H&M:ää vastaan, kun yhtiö ilmaisi huolensa pakkotyövoiman käytöstä uiguurialueen puuvillantuotannossa.

Ruotsalaisen H&M-ketjun liike Shanghaissa. Kuva: Getty Images

Kiinassa hyvin menestyvää ruotsalaista H&M -vaateliikeketjua ja sen tuotteita ei enää löydä suurimman verkkokauppasivusto Alibaban hakukoneella.

Karttaohjelma Baidu Maps ei paljasta ketjun liikkeiden sijaintia Kiinassa. Tiedot ovat kadonneet vuorokauden sisällä.

H&M:n liikkeet Xinjiangin maakunnassa, Kiinan luoteisrajalla on suljettu jo aiemmin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiina on lähtenyt vastatoimiin ihmisoikeus- ja kauppakiistassa, jonka alkuperä on puuvillapelloilla läntisessä Xinjiangin maakunnassa.

Maa on kaivanut esiin H&M:n tasan vuoden takaisen lausunnon, jossa yhtiö esitti huolensa Xinjiangin uiguurien ihmisoikeuksista ja tiedoista, että Kiina käyttää heitä pakkotyövoimana maakunnan puuvillapelloilla.

Nainen puuvillapellolla Xinjiangissa, Luoteis-Kiinassa. Kuva: Jie Zhao / Getty Images

Uiguurien kohtalosta ovat raportoineet pitkään niin Yle, ulkomainen media (siirryt toiseen palveluun) kuin kansainväliset järjestötkin.

Yhdysvaltojen edellinen ulkoministeri Mike Pompeo kutsui uiguurien kohtelua kansanmurhaksi. (siirryt toiseen palveluun)

Viime syyskuussa H&M ilmoitti, että se katkaisee yhteistyön alueen kiinalaisen puuvillantuottajan kanssa.

Lännen yhteiset pakotteet suututtivat Kiinan

Nyt on Kiinan vastatoimien aika. Ne tulivat pikaisesti, kun EU ja Yhdysvallat julkistivat alkuviikosta henkilöpakotteita kiinalaisia virkamiehiä vastaan (siirryt toiseen palveluun) uiguurien aseman takia. Myös Britannia ja Kanada ovat mukana pakotteissa.

Kiinan virallisen närkästyksen esitti keskiviikkona kommunistisen puolueen nuorisoliitto. Puolueen julkaisu Global Times kirjoittaa, kuinka liitto paheksuu ruotsalaisyhtiön tekopyhyyttä.

– H&M levittää huhuja ja vaatii Xinjiangin puuvillan boikotointia samalla kun se käärii rahaa Kiinassa. Tämä on pohjanoteeraus.

Global Timesin mukaan nuorisoliiton kanta on saanut nettikommenteissa runsaasti kannatusta ja nostattanut isänmaallisen tukikampanjan kiinalaistuotteiden ostamiseksi.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan eiliseen keskiviikkoiltaan mennessä jo kolme kiinalaista verkkokauppasivustoa oli lukinnut H&M -ketjun myyntisivut.

Kiinan puoluejohdon vihainen kanta on levinnyt koko valtioon, sillä tänään torstaina Kiinan keskustelevisio välitti kehotuksen ruotsalaisyhtiön boikotoimiseksi.

Yhdysvaltalaisen Nike-ketjun suurliike Shanghaissa. Kuva: Alex Tai / Getty Images

Nike ja monet muut yhtiöt nousemassa myös boikotin kohteeksi

Ruotsalaisyhtiön ohella yhdysvaltalainen Nike on joutunut Kiinassa julkisen arvostelun ja boikottivaatimusten kohteeksi.

Ainakin kaksi tunnettua kiinalaisjulkkista on ilmoittanut katkaisevansa sponsorisopimukset kenkä- ja urheiluvälinevalmistaja Niken kanssa, kun sekin nosti uiguurien aseman esille.

Kommunistipuolueen pitkässä muistissa ovat myös lukuisat muut lännen brändit, kuten Adidas, Zara ja GAP (siirryt toiseen palveluun), joiden uiguuruja tukevat kannat on kaivettu esiin jopa parin vuoden takaa.

EU:n ja Kiinan kauppasopimus vaarassa?

Ruotsalaisen Dagens Industri -lehden analyysissa (siirryt toiseen palveluun)pohditaan, kuinka käy EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen.

Sopimus saatiin valmiiksi vuodenvaihteessa seitsemän vuoden neuvottelujen jälkeen. Euroopan parlamentin on määrä äänestää siitä tämän vuoden aikana.

Korjattu klo 17.10, Xinjiang sijaitsee Luoteis-Kiinassa, ei Koillis-Kiinassa.

Lue myös:

.
.