Hallitus sorvaa uutta tukea liikkumisrajoituksista kärsiville yrityksille – tukipaketin loppusummaksi arvioidaan satoja miljoonia euroja

Työ- ja elinkeinoministeriö on laskenut, että pääkaupunkiseudun kaupat menettäisivät miljardi euroa viikossa liikkumisrajoitusten takia.

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset osuisivat ennen kaikkea erikoisliikkeisiin, joissa asiointi vähenisi merkittävästi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistelemassa erillistä tukipakettia yrityksille, jotka kärsisivät hallituksen kaavailemista liikkumisrajoituksista.

Ylen tietojen mukaan tukipaketin lopullisesta kustannuksesta on olemassa useita arvioita. Arviot liikkuvat enemminkin sadoissa kuin kymmenissä miljoonissa euroissa.

Tukipaketin kustannuksia on laskettu hallituksen keskiviikkona julkaiseman lakiluonnoksen pohjalta, joten niihin voi tulla vielä muutoksia.

Lopullinen kustannus selviää vasta siinä vaiheessa, kun tukea aletaan jakaa. Tuki annetaan kaikille niille yrityksille, jotka täyttävät hakukriteerit.

Työ- ja elinkeinoministeriön tarkoituksena on liittää uusi tuki osaksi joko kustannus- tai ravintolatukea. Kustannustuki perustuisi liikevaihdon tippumiseen siltä ajalta, kun liikkumisrajoitukset olisivat voimassa.

Ravintolatuki puolestaan perustuu siihen, että viranomaiset ovat sulkeneet niiden ovet määräajaksi.

Tuen lopullisesta muodosta ei ole vielä ministerien lopullista päätöstä. Näyttää kuitenkin siltä, että tukea voitaisiin jakaa samalla tavalla kuin aiempia kustannustukia.

Tuella korvattaisiin yrityksen kiinteitä kuluja kuten henkilöstön palkkoja ja vuokramenoja.

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että liikkumisrajoitus toisi Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupoille miljardin euron menetykset viikossa.

Hallituksen esityksen mukaan liikkumisrajoitukset olisivat voimassa kolme viikkoa, jolloin kolmen kaupungin liikkeiden menetykset pyörisivät kolmen miljardin euron luokassa.

Arvio on perustunut siihen, että kauppojen liikevaihto romahtaisi täysin rajoitusten aikana.

Uusi tukimuoto ei kuitenkaan korvaisi yritysten myynnin menetyksiä, vaan liiketoiminnasta aiheutuvia kuluja.

Hallituksen ministerit ovat käyneet uudesta tuesta vasta alustavia keskusteluita. Tuen valmistelussa voidaan edetä nopeasti sen jälkeen, kun ministerit saavat tuen muodosta päätöksen tehtyä.

Yritysten tilanteet vaihtelevat

Hallitus julkaisi torstaina liikkumisrajoituksia koskevan esityksensä. Esityksessä käydään läpi rajoitusten vaikutuksia talouteen.

Esityksessä todetaan, että uudet rajoitukset kohtelisivat eri aloja hyvin epätasa-arvoisesti.

Rajoitukset vaikuttaisivat erityisen kielteisesti vähittäiskauppaan, kuljetukseen ja palvelutoimintaan.

Sen sijaan esimerkiksi teollisuustuotanto ja rakentaminen voisivat jatkaa toimintaansa lähes samalla tavalla kuin aiemmin.

– Vallitsevassa tilanteessa merkittävimpien uusien vaikutusten voidaan arvioida kohdistuvan erikoiskaupan vähittäiskauppaan ja muihin henkilökohtaisiin palveluihin, kuten kauneudenhoitopalveluihin ja kampaamoihin, sekä jossain määrin myös henkilöliikenteeseen, esityksessä lukee.

Liikenteessä rajoitustoimet osuisivat ennen kaikkea paikallisliikenteeseen, jossa matkustajamäärät laskisivat merkittävästi nykyisestä.

Esityksessä kerrotaan, etteivät yritykset ehdi sopeuttaa toimintaansa, jos hallitus asettaa rajoitukset nopeasti.

Rajoitukset koskisivat suurta joukkoa erikoisliikkeitä ja työntekijöitä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla noin 3 200 erikoisliikkeessä työskentelee 13 900 henkilöä.

Turussa puolestaan 600 erikoisliikkeessä työskentelee 1 700 työntekijää.

Hallitus puskee tapahtumatakuuta eteenpäin

Hallitus on suunnitellut tukevansa kulttuuri- ja tapahtuma-alaa omalla tuella. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on julkisuudessa puhunut tapahtumatakuusta.

Takuun ajatuksena on se, että yrittäjille korvattaisiin osa kustannuksista, jos tapahtuma peruuntuu valtion toiminnasta johtuvista syistä.

Ylen tietojen mukaan vaikeaksi kysymykseksi valmistelussa on osoittanut rajanveto tapahtumien koossa.

Suomessa on paljon pieniä tapahtumia, joiden kulujen korvaaminen voisi osoittautua kalliiksi. Toisaalta kalliiksi voisi tulla myös suurimpien tapahtumien kulujen korvaaminen.

Ylen tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on, että tukea käsiteltäisiin hallituksessa tämän viikon perjantaina.

Hallitus antoi viime viikon torstaina esityksen ravintolatuesta, jolla korvataan niiden sulusta aiheutuineita tappioita.

Tätä ennen hallitus hyväksyi kolmannen kustannustukipaketin. Kustannustuella on tarkoitus tukea kaikkia yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronasta.

Voit keskustella artikkelista 26.3.2021 asti.

Lue lisää: