Hyppää sisältöön

Teknologiateollisuus irtautuu osittain työehtosopimustoiminnasta – antaa jäsenyrityksilleen mahdollisuuden valita, ollako TES-pöydässä mukana vai ei

Teknologiateollisuus ry ilmoitti yllättäen muutoksesta neuvottelustrategiaansa.

Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Marjo Miettinen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yksi suurimmista työnantajajärjestöistä, Teknologiateollisuus ry on päättänyt irtautua osittain työehtosopimustoiminnasta.

Irtautuminen ei ole totaalinen. Teknologiateollisuus ry:n hallitus on yksimielisesti päättänyt perustaa uuden työnantajajärjestön, joka edelleen osallistuu TES-neuvotteluihin. Uuden toimijan nimi on Teknologiateollisuuden työnantajat ry.

Samalla Teknologiateollisuus ry itse lopettaa työmarkkinaneuvottelutoiminnan.

Jäsenyritykset voivat valita, osallistuvatko ne valtakunnalliseen työehtosopimusneuvotteluun Teknologiateolisuuden työnantajat-järjestön kautta vai eivät.

Työmarkkinajohtaja Minna Helle (vas.), toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Marjo Miettinen Teknologiateollisuus ry:n tiloissa Helsingissä torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ne yritykset, jotka eivät lähde uuteen sopijajärjestöön mukaan, neuvottelevat jatkossa työehdoista yrityskohtaisesti.

– Tavoitteena ollut jo pitkään, että työehdoista voitaisiin sopia entistä enemmän yrityksissä. Nyt ollaan oikeasti tilanteessa, jossa yritykset saavat itse päättää omat räätöidyt ratkaisunsa, sanoo Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Teknologiateollisuus ry keskittyy jatkossa työmarkkinapoliittiseen vaikuttamiseen ja vain yrityskohtaisia sopimuksia tekevien jäsenyritysten tukemiseen.

"Tavoite ei ole heikentää työehtoja"

Toiminta alkaa kesän jälkeen ja uusi toimija ottaa jo syksyllä hoitaakseen lähestyvän työmarkkinakierroksen neuvottelut.

– Me todella uskomme siihen, että lisäämällä paikallisuutta me pystymme parhaiten varmistamaan menestyksen kansainvälisessä kilpailussa ja sitä kautta parantamaan työllisyyttä ja koko Suomen hyvinvointia, sanoi Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helteen mukaan tavoite ei ole lähteä muuttamaan yleissitovuutta tai heikentää työehtoja, vaan antaa jäsenyrityksille lisää vaihtoehtoja.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Metsäteollisuus ry kohahdutti viime syksynä irtautumalla työehtosopimustoiminnasta. Nyt teknologiateollisuus seuraa esimerkkiä, mutta omalla erityisjärjestelyllään.

Uuden työmarkkinatoimijan Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n puheenjohtajaksi tulee Normetin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell.

Teknologiateollisuudella on yhteensä noin 1 600 jäsenyritystä, jotka vastaavat noin puolesta Suomen viennistä.

Lue lisäksi:

.
.