1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YT-neuvottelut

UPM Timber vähentää 43 työtehtävää – Lappeenrannassa Kaukaan sahan pientukkilinja lakkautetaan

UPM Timber on saanut päätökseen yt-neuvottelut. Yhtiö vähentää 43 työtehtävää, joista noin puolet Kaukaan sahalta Lappeenrannasta.

UPM Timber tarjoaa muutosturvaa työnsä menettäville työntekijöille. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

UPM Timber on saanut päätökseen helmikuun alussa käynnistyneet yhteistoimintaneuvottelut.

Yt-neuvottelujen lopputuloksena vähenee 43 työtehtävää, joista noin puolet Kaukaan sahalta Lappeenrannasta.

Neuvottelujen lopputulemana UPM Timber lakkauttaa Kaukaan sahan pientukkilinjan kesäkuun 2021 loppuun mennessä.

Lisäksi Juupajoella Korkeakosken sahan käyntimallia optimoidaan eli sen suorituskykyä ja tehokkuutta säädetään.

Pientukkilinjan sulkemisella on kokonaisvaikutuksia, jotka Kaukaan sahan johtajan Antti Waajakosken mukaan koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä.

– Osa tulevista irtisanomisista hoidetaan eläkejärjestelyin, osa siten, ettei määräaikaisia työsuhteita jatketa, sanoo Waajakoski.

Kaukaan sahan pääluottamusmies Jarno Merisalo harmittelee, että koska laitos on vanha, muutoksia ei voida tehdä investointien vaan nimenomaan uudelleen järjestelyjen kautta.

– Haasteita tulee tulevaisuudessa. Sadasta hengestä kun otetaan lähes 20 tehtävää pois, niin siinä riittää järjesteltävää ja huomioimista jatkossa, että miten kaikki saadaan sulautettua yhteen, Merisalo huokaisee.

Irtisanottavien ikäskaala on laaja

Irtisanottavista suurin osa on työntekijöitä, mutta joukossa on myös toimihenkilöitä. Työtehtäviä vähenee irtisanomisten myötä, ja ne koskevat joltakin osin myös oppisopimuksella töissä olevia.

Työnsä menettävien ikäskaala on laaja; joukossa on lähellä eläköitymistä olevia ihmisiä ja nuorempaakin henkilöstöä.

– Tämä olisi voitu järjestellä tehokkaammin eläköitymisjärjestelyin, mutta se ei toteutunut tällä kertaa. Työnantaja on katsonut, mikä on tehokkain tapa jatkaa heidän mielestään, Merisalo harmittelee.

UPM tarjoaa työnsä menettävälle henkilöstölleen muutosturvaa, joka sisältää uudelleentyöllistymiseen tähtääviä palveluita ja koulutusta.

Yhteistoimintaneuvottelujen aikana Timber-yksikön työntekijöille on muun muassa tiedotettu säännöllisesti UPM:n avoimista työpaikoista.

Eikö sahatavara vedäkään?

Uutiset sahatavaran kysynnästä ja maailmanmarkkinatilanteesta ovat olleet viime aikoina myönteisiä, mutta silti Kaukaalta lopetetaan kokonaan yksi työtantolinja. Miksi näin, Kaukaan sahan pääluottamusmies Jarno Merisalo?

– Tämä on juuri sellainen asia, jota on mietitty aamut ja illat ja välillä yöt. Eri tahot tiedottavat jatkuvasti, että maailmalla sahatavaran menekki on 100-prosenttista jos enemmänkin eikä varastoon jää mitään. Hinnat ovat nousussa. Tästä yt-tilanteesta ei pysty löytämään yhtäläisyyksiä. Työnantajalla on omat näkölkulmansa näiden asioiden toteuttamiseen, Merisalo sanoo.

UPM Timber ilmoitti, että yt-neuvottelujen lopputulemana se uudistaa kaikkien sahojensa johtamismallin sekä virtaviivaistaa toimitusketjuaan.

Päivitetty 25.3. klo 12.40.