Yle seurasi Suomen ensimmäisen netissä tilatun palkkamurhan oikeusistuntoa: Uhrin poika ja murhan tehnyt tuomittiin elinkautiseen vankeuteen

Sekä tekijä että uhrin poika määrättiin mielentilatutkimukseen, jonka tulos kuultiin perjantaina oikeudessa.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina. Tuomitut olivat etäyhteydellä yhteydessä oikeussaliin. Kuva: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Suomen oloissa ainutkertaisen palkkamurhan käsittely jatkui perjantaina aamulla Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Oikeus totesi, että Mika Markus Aleksi Hytönen (s. 2000) on syyllinen murhaan ja tuomitsi hänet elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Aatu Viljami Halonen (s. 2000) tuomittiin yllytyksestä murhaan niin ikään elinkautiseen.

Ylen selvityksen mukaan tämä on neljäs, todistettu palkkamurha, joka on tehty Suomessa 2000-luvulla ja ensimmäinen netissä tilattu.

Uhrin poika ei kesällä piilottanut kasvojaan oikeudessa. Hän on kiistänyt teon. Kuva viime kesän oikeudenkäynnistä. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Poliisi löysi yli nelikymppisen miehen kuolleena Tampereelta Vasaratieltä tammikuun lopussa viime vuonna. Surman teki harvinaiseksi se, että teon epäiltiin pian olevan palkkasurma, jonka uhrin poika olisi tilannut.

Henkirikoksen tekijä oli jo jonkin aikaa haaveillut ihmisen tappamisesta. Hän oli myös keskustellut avovaimonsa kanssa joidenkin ihmisten surmaamisesta. Vuoden 2019 puolella mies julkaisi Tor-verkossa ilmoituksen ”palkkamurhapalvelusta”.

Viime kesänä Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että 19-vuotias jyväskyläläinen mies surmasi miehen. Oikeuden mukaan surmaan yllyttäjänä eli teon tilaajana oli uhrin 20-vuotias Raumalla asuva poika.

Oikeuden mukaan 19-vuotias mies surmasi tamperelaisen miehen. Kuva viime kesän oikeudenkäynnistä. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Oikeus määräsi molemmat mielentilatutkimuksiin, joiden tulos kuultiin perjantaina oikeudessa.

Uhrin poika kiisti oikeudessa rikoksen. Tekijä myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kiisti murhan.

Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

Marraskuussa 2021 Turun hovioikeuden tuomiosta selvisi, että kumpikaan käräjäoikeduessa tuomituista ei lopulta valitttanut. Hytönenkin veti valituksensa pois. Käräjäoikeuden tuomio jää siis vankeutuomioiden osalta voimaan.

10.37 Seuranta oikeudesta on päättynyt.

10.28 Tuomioista voi valittaa hovioikeuteen. Tuomitut ovat vangittuina Kylmäkosken ja Turun vankiloissa.

10.25 Aatu Viljami Halonen tuomitaan yllytyksestä murhaan. Hänet tuomitaan elinkaudeksi vankilaan.

10.23 Mika Markus Aleksi Hytönen tuomitaan murhasta. Hänet tuomitaan elinkaudeksi vankilaan.

10.19 Oikeus tuomitsee kärsimyskorvauksia uhrin toiselle lapselle ja puolisolle molemmille 20 000 euroa. Myös uhrin vanhemmat saivat kärsimyskorvauksia vaatimansa summan.

10.18 Tekijän tietokone ja puhelin tuomittiin valtiolle rikoksen tekovälineinä palkkasurman suunnittelussa.

Aatu Halonen (vas.) ja Mika Hytönen kuulivat tuomiot etäyhteydellä vankilasta. Kuva: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Oikeus: Olivat syyntakeisia

10.15 Oikeuden mukaan molemmat olivat syyntakeisia.

10.14 Yllytyksen täytyy olla syy, joka johtaa rikokseen. Näin on oikeuden mukaan ollut Vasaratien tapauksessa. Uhrin poika on kysellyt suunnitelman etenemisestä, eikä isää olisi surmattu ilman henkirikoksen tilausta. Näin ollen uhrin poika on syyllistynyt oikeuden mukaan isänsä surmaan yllyttämiseen.

10.09 Tekijän on täytynyt kuulla uhrin tuskanhuudot. Teko on tehty raa'alla ja julmalla tavalla.

10.08 Oikeuden mukaan tekijä on tehnyt surman 10 000 euron palkkiota vastaan vakaasta harkinnasta.

10.04 Oikeuden mukaan murhaan liittyvä vakaa harkinta vaatii esimerkiksi huolellista suunnittelua. Oikeuden mukaan tekijä on etsinyt uhria verkosta, koska on halunnut surmata jonkun. Oikeuden mukaan tekijä on suunnitellut tekoa varten valeasun ja peitetarinan ja ottanut murhaan sopivia välineitä.

10.03 Viestittely uhrin pojan ja tyttöystävän kanssa tukevat oikeuden mukaan tappamistarkoitusta. Tappo on riidaton, oikeus harkitsee nyt, onko kyseessä murha.

9.57 Käräjäoikeuden mukaan välituomioihin ei ole tullut ilmi uusia, vaikuttavia seikkoja. Tekijä on lyönyt lukuisia kertoja uhria. Tekijän mukaan hän oli luopunut bussimatkalla tappamisajatuksesta ja ajatelleensa ryöstää uhrin. Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana, kun vertaa sitä tapahtumiin uhrin kotona. Tekijä löi 40 kertaa uhria.

Uhrin poika kiistää

9.55 Uhrin poika ja tekijä ovat etäyhteydellä vankiloistaan yhteydessä oikeussaliin. Tekijä ei halunnut asianajajansa välityksellä kommentoida asiaa Ylelle.

9.20 Uhrin pojan asianajaja Tomi Borgenrström sanoo Ylelle, että hänen päämiehensä kiistää yhä millään tavalla olleensa tekemisissä isänsä henkirikoksen kanssa. Hän pitää tekoa joko lavastettuna tai sanoo, ettei tekoa ole tilattu.

9.10. Oikeus vetäytyy miettimään tuomiota. Tuomarin mukaan tuomio tulee ennen kello kymmentä. Odotamme oikeussalin ulkopuolella.

9.10. Molemmille vaaditaan elinkautista rangaistusta, syyttäjä kertoo.

9.09 Isänsä palkkasurman tilannut eli tekoon yllyttänyt ja surman tehnyt olivat mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeisia. Uhrin poika ja surman tekijä eivät ole paikalla oikeudessa kuulemassa tätä.

9.08. MIelentilalausuntojen lopputulos voidaan julkistaa suullisesti oikeudessa, oikeus linjaa.

9.05 Oikeudenkäynti alkoi. Paikalla saa olla vain viisi yleisön edustajaa maskeissa. Kaikki ovat toimittajia.

Voit tutustua Tuomas Rimpiläisen perusteelliseen juttuun tapauksesta täällä:

Motiivi jää epäselväksi, sanoi oikeus aiemmin

Oikeuden välituomion mukaan tapauksen motiivi jää lopulta vähän epäselväksi, vaikka motiivissa viitataan taloudellisiin seikkoihin.

Syyttäjän mukaan motiivina oli raha ja uhrin pojan lapsuuskokemukset. Syyttäjän mukaan uhrin poika kärsi lapsuudessa isänsä alkoholin käytöstä. Syyttäjän mukaan palkkamurhan 10 000 euron palkkio piti maksaa isältä saadulla perinnöllä. Puolustus kiisti oikeudessa nämä seikat.

18.11.2021 Lisätty kello 15.47 tieto hovioikeuden päätöksestä.

26.3.2021 Korjaus kello 9.27 Vaihdettu otsikkoon mielentilatutkimuksen mukaan, oikeus antaa asiasta vielä päätöksen.

Lue lisää: