1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Astra Zeneca

Tanska pidentää Astra Zenecan käyttökieltoa, Ruotsi antaa taas yli 65-vuotiaille

Monet EU-maat keskeyttivät Astra Zenecan rokotteen käytön pari viikkoa sitten raportoitujen veritulppatapausten takia.

Astra Zeneca
Sairaalahenkilökuntaa tutkimushuoneessa
Kööpenhaminassa sijaitsevaan kongressikeskukseen perustetussa rokotuskeskuksessa valmistauduttiin antamaan Astra Zenecan rokotteita 11. helmikuuta.Liselotte Sabroe / EPA

Astra Zenecan koronarokote pysyy Tanskassa jäissä vielä ainakin kolme viikkoa. Tanskan terveysviranomainen totesi torstaina pitävänsä rokotetta turvallisena ja tehokkaana.

– Emme kuitenkaan voi sulkea pois mahdollista yhteyttä rokotteen ja harvinaisten verisuonitukosten välillä, sanoi johtaja Tanja Lund Erichsen Tanskan lääkehallituksesta Tanskan radion DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Tanska keskeytti Astra Zenecan rokotteen käytön kaksi viikkoa sitten, kun pienellä määrällä rokotettuja raportoitiin verisuonitukoksia. Tapauksista kaksi on johtanut kuolemaan. Rokotteen käyttö keskeytettiin myös monissa muissa EU-maissa vastaavien ilmoitusten jälkeen.

Mukana oli muun muassa Ruotsi, joka teki torstaina vastaavan päätöksen kuin Suomi keskiviikkona. Ruotsin kansanterveysviranomainen päätti, että yli 65-vuotiaiden rokotuksia Astra Zenecalla voidaan jatkaa.

– Rokotteesta on suuri hyötyö vanhemmille ihmisille. Koronavirus sairastuttaa monia vakavasti joka päivä. Näitä harvinaisia vakavia sivuvaikutuksia ei ole havaittu yli 65-vuotiailla, perustelee kansanterveysviranomaisen pääjohtaja Johan Carlson tiedotteessa.

Viranomainen toteaa kuitenkin, ettei harvinaisia sivuvaikutuksia ole voitu sulkea pois nuoremmassa väestössä, joten rokotetta ei Ruotsissa toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille.

Monet maat jatkoivat käyttöä EMA:n lausunnon jälkeen

Rokotuksia kuitenkin jatkettiin esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa viime viikolla, kun Euroopan lääkevirasto EMA totesi, että rokote on edelleen turvallinen eikä sillä ole yhteyttä kohonneeseen veritulppariskiin.

EMA päätti kuitenkin, että rokotteen tietoihin lisätään maininta raportoiduista verisuonitukoksista.

Eniten Astra Zenecan rokotetta on käytetty Britanniassa: Rokoteannoksia on pistetty reilusti yli 10 miljoonaa. Britannian lääkeviraston MHRA:n mukaan viidellä rokotetulla on raportoitu aivolaskimotukos, johon on liittynyt myös verihiutaleiden vähyys.

Suomessa THL päätti viime perjantaina keskeyttää rokotukset Astra Zenecalla. Kahdella rokotteen saaneella oli ilmennyt aivolaskimotukos noin viikko rokotteen saamisen jälkeen.

Keskiviikkona THL päätti, että rokotteen antamista yli 65-vuotiaille voidaan jatkaa.

Lue myös:

Italiasta löytyi valtavasti Astra Zenecan rokotteita

Näistä syistä USA ja Britannia ovat viikkoja edellä EU:n rokotusohjelmaa – Ylen grafiikka esittää rokotusten edistymisen ympäri maailmaa

Astra Zeneca -rokotukset keskeytetään Suomessa viikoksi, taustalla kaksi harvinaista laskimotukosta

Monet EU-maat jatkavat Astra Zenecalla rokottamista – Ruotsi, Norja ja Tanska puntaroivat päätöstä, WHO: Ei viitteitä yhteydestä veritulppiin

Lue seuraavaksi