Hyppää sisältöön

Teknologiateollisuuden työmarkkinapommi herättää jyrkkää vastustusta – YTN: Palkansaajien asema heikkenemässä merkittävästi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL syyttää Teknologiateollisuutta työmarkkinajärjestelmän tahallisesta horjuttamisesta.

Teknologiateollisuus ry keskittyy jatkossa työmarkkinapoliittiseen vaikuttamiseen ja vain yrityskohtaisia sopimuksia tekevien jäsenyritysten tukemiseen. Kuva: Mikko Koski / Yle

Teknologiateollisuuden äkillinen ilmoitus irtautua osittain työehtosopimustoiminnasta herättää vastapuolella jyrkkää vastustusta.

Yksi Suomen suurimmista työnantajajärjestöistä ilmoitti torstaina lopettavansa työmarkkinaneuvottelutoiminnan ja perustavansa sitä varten uuden järjestön, johon jäsenyritykset voivat halutessaan liittyä.

Käytännössä jäsenyritykset voivat jatkossa valita, ovatko ne mukana valtakunnallisessa TES-pöydässä vai eivät. Näin Teknologiateollisuus haluaa lisätä paikallista sopimista ja jäsenyritystensä vaihtoehtoja.

Työntekijäpuoli ei ilmoitusta purematta niele

Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL syytti Teknologiateollisuutta koko työmarkkinajärjestelmän ja työrauhan tahallisesta horjuttamisesta.

– Teknologiateollisuus on laittamassa vaakalaudalle työrauhan, työehdoista sopimisen, eläkejärjestelmän ja työttömyysturvan. Nämä kaikki on sidottu työehtosopimusjärjestelmään. Tätäkö tarkoittaa työnantajan vastuu taloudesta, kun Suomi pitäisi saada jaloilleen koronan jälkeen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kysyy tiedotteessa.

Ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN puolestaan oli ulosannissaan sovittelevampi, mutta totesi silti haluavansa jatkossakin sopia työehdoista valtakunnallisen sopimuksen kautta. YTN on teknologiateollisuuden suurin sopijakumppani, jonka neuvotteleman sopimuksen piirissä on 160 000 työntekijää.

Puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus mahdollistaa jo nykytilanteessa laajan paikallisen sopimisen.

– Joka tapauksessa tämän muutoksen myötä yleissitovuus menetettäneen, mikä heikentää palkansaajien asemaa merkittävästi. Analysoimme ja arvioimme muuttuneen tilanteen vaikutuksia kuitenkin rauhassa, mutta meillä on jatkossakin valmius neuvotella niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin, Hankamäki sanoo tiedotteessa.

YTN:n jäsenliiton Tradenomien edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula sanoo, että palkansaajat ovat kyllä valmiita paikallisen sopimisen lisäämiseen, mutta hintana ei voi olla “koko työmarkkinamekanismin ja kolmikannan romuttaminen”.

– Näyttää olevan maan tapa, että merkittävistä muutoksista työehtosopimiustoiminnassa annetaan ilmoitusluontoisena asiana kumppaneille, mikä nakertaa luottamusta entuudestaan, Rantamaula sanoo.

Suomen Yrittäjät: "Väistämätön muutoksen tuuli puhaltaa"

Toisaalla Teknologiateollisuuden ilmoitus sai kiitosta. Työnantajia edustava Suomen Yrittäjät kuvasi ratkaisua "odotetuksi, tärkeäksi ja tervetulleeksi".

– Päätös kertoo, että väistämätön muutoksen tuuli puhaltaa nyt läpi työmarkkinoiden. Muutos on Yrittäjien pitkään kaipaama, ja annamme sille täyden tukemme, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Myös Keskuskauppakamari pitää uutta sopimismallia hyvänä uutisena työllisyyden ja tuottavuuden kasvulle.

– Tämä on pieni askel Teknologiateollisuudelle, mutta suuri loikka kohti vapaampaa sopimista työpaikoilla sekä työntekijöiden aitoa oikeutta järjestäytyä paikallisesti ja sopia kaikkia paremmin palvelevista työehdoista, toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kuvaa tiedotteessa.

Romakkaniemen mukaan Teknologiateollisuuden ja aiemmin Metsäteollisuuden ilmoitus valtakunnallisesta sopimisesta irroittautumisesta kertovat siitä, että työmarkkinoilla ollaan siirtymässä uuteen aikaan.

Sekä Romakkaniemi että Suomen Yrittäjien Pentikäinen penäävät paikallisen sopimisen edistämistä myös lain tasolla.

Lue myös:

.
.