1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laiton rajanylitys

Kolmen henkilön epäillään järjestäneen yli kymmenen afganistanilaisen laittoman maahantulon Suomen kautta Saksaan

Tutkinta käynnistyi viime vuonna, kun Länsi-Suomen merivartioston kohdattua Turussa turvapaikanhakijan, joka oli kuljetettu Suomeen.

Laiton rajanylitys
Rajavartiolaitoksen pakettiauto
Kuvituskuva.Amanda Vikman / Yle

Länsi-Suomen merivartioston Turun rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa kansainvälisen rikollisorganisaation epäillään tuoneen Suomeen tai Suomen kautta Saksaan 12 Afganistanin kansalaista maksua vastaan.

Yhden henkilön epäillään kuljettaneen ihmisiä lentäen Ateenasta Lappeenrantaan ja edelleen Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Berliiniin. Epäilty on ollut Itävallassa vankeudessa vastaavista rikoksista. Häntä epäillään rikoksista myös Saksassa.

Esitutkinnan perusteella epäillylle maksettiin vääristä asiakirjoista ja lentolipuista pääsääntöisesti 3 000 euroa. Häntä on kuulusteltu etäyhteyden välityksellä Itävallassa.

Pääepäillyn lisäksi tutkintayksikkö epäilee, että tekoon liittyy kaksi muuta henkilöä, joiden tiedetään olevan tällä hetkellä ulkomailla. Tutkinnanjohtajan mukaan näiden henkilöiden nimet ovat tiedossa, mutta nimien oikeellisuudesta ei ole varmuutta.

Tutkinta käynnistyi vuoden 2020 helmikuussa, kun Turun rikostorjuntayksikkö kohtasi turvapaikanhakijan, joka on yksi maahan kuljetetuista henkilöistä.

Tapausta on tutkittu törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä ja se on siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Uutista korjattu 13.40: turvapaikanhakijaa ei ole otettu kiinni, vaan epäilty rikos tuli ilmi turvapaikanhakijan kautta.