1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulupoissaolo

Hämeenlinna pyrkii mukaan miettimään keinoja koulupoissaolojen vähentämiseen: "Että olisi niin mukavaa olla yhdessä, oppia ja kasvaa, ettei malttaisi jäädä pois"

Hämeenlinna etsii vielä kumppanikuntia mukaan sitouttavan kouluyhteisötyön toimintamallin pilottiin.

Koulupoissaolo
Yksinäinen koulureppu roikkuu luokassa tuolin selkänojasta.
Koulupoissaoloja halutaan ehkäistä kehitettävällä toimintamallilla. Kuvituskuva.Jarkko Riikonen / Yle

Hämeenlinna haluaa mukaan kehittämään koulupoissaolojen vähentämistä yhdessä kumppanikuntien kanssa.

Sitouttavan kouluyhteisötyön toimintamallin piloteissa kehitetään mallia pitkittyneiden koulupoissaolojen ehkäisyyn. Tavoitteena on lisäksi luoda myönteistä toimintakulttuuria kouluissa.

Valtakunnallinen toimintamalli kehitetään yhdessä kuntien ja koulujen kanssa, ja se on tarkoitus vakiinnuttaa vuosina 2022–2023. Malli voisi esimerkiksi tuoda lisää kasvattajia 5.–9.-luokkien kouluihin vahvistamaan ryhmäytymistä ja yhteistyötä huoltajien kanssa.

Valtion avustushaku päättyy (siirryt toiseen palveluun) kuun lopussa. Jaossa on yhteensä 6,8 miljoonaa euroa koko maassa.

Vain yli 20 000 oppilaan kaupunki voi hakea pilottiin yksin. Niinpä 6 500 oppilaan Hämeenlinna etsii vielä lisää kumppaneita mukaan pilottiin. Yhteistyökättä tarjotaan ensin Hattulaan ja Janakkalaan, mutta kumppani voi löytyä myös muualta Kanta-Hämeestä. Asiaa pohditaan kokouksessa perjantaina, kertoo opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä Hämeenlinnasta.

– Toivomme, että pilotointi auttaisi sitomaan nuoria kouluyhteisöön. Että olisi niin mukavaa olla yhdessä oppia ja kasvaa, ettei malttaisi jäädä pois.

Apua kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisyyn

Sitouttavan kouluyhteisötyön kehittäminen on osa opetus- ja kulttuuriministeriön kiusaamisen vastaisen toimintaohjelman toteutusta.

Tällä hetkellä Hämeenlinnassa kuusi koulua on mukana kiusaamisen vastaisessa Kiva-koulutoiminnassa. Sen toimintatavat ovat tosin laajemminkin käytössä kouluissa, mutta ohjelman muututtua maksulliseksi osa kouluista jäi siitä pois. Kaikilla kouluilla on kuitenkin käytössä kiusaamisen ehkäisyn malli, kertoo Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

– Kiusaaminen on kouluterveyskyselyn mukaan vähentymään päin valtakunnallisesti ja Hämeenlinnassa, mutta väkivalta on oma kysymyksensä, siihen pitää vahvasti puuttua. Silloin ei puhuta kiusaamisesta vaan ihan puhtaasti väkivallasta ja siinä Ankkuritiimi ja muu viranomaisyhteistyö on tärkeä, saadaan nollatoleranssiin siltä osin, Mäkelä sanoo.

Lue seuraavaksi