1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ekologinen puutarhanhoito

Bokashoija vie työpaikan biojätteet kotiin, kerää naapurin vanhat kukkamullat ja matkustaa ämpärin kanssa

Bokashoimalla biojätteen voi muuttaa mullaksi muutamassa viikossa vaikka kerrostaloasunnossa.

Bokashointi kannustaa hedelmien ja kasvisten käyttöön, sillä niistä saa hyvää materiaalia mullan valmistukseen. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Mikkelin toimintakeskuksessa työskentelevä Riitta Särkkä raottaa muoviämpärin kantta. Nenään tuntuu mieto simainen tuoksu, sekoitus raikasta hapanta ja hitunen makeaa.

Ämpärissä on Särkän työpaikalla viimeisen parin kuukauden aikana kertyneet biojätteet. Nyt se on valmista bokashia, jonka voi siirtää multatehtaaseen.

– Bokashi ei haise, koska se on fermentoitunut, ei mädäntynyt, kertoo Särkkä.

Bokashoinnissa biojäte fermentoidaan eli hapatetaan ilmatiiviissä ämpärissä mikrobirouheen avulla. Hapatettu biojäte muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi muutamassa viikossa.

Bokashoijille biojäte ei ole ongelma, vaan kallisarvoinen raaka-aine.

Riitta Särkälle bokashointi on sydämen asia. Menetelmässä viehättää sen ekologisuus ja nopeus verrattuna tavalliseen kompostointiin. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Särkkä otti bokashoinnin elämäntavakseen kuusi vuotta sitten.

– Halusin kasvimaahan nopeasti kunnon multaa. Tavallinen kompostointi kesti liian pitkään eikä multaa syntynyt tarpeeksi. Bokashointi tuntui heti omalta jutulta, kertoo Särkkä.

Särkkä ei ole ainoa, jolle ekologinen biojätteiden käsittely on sydämen asia. Muun muassa Facebookin Bokashi Suomi -ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) on jo yli 10 000 jäsentä.

Tämän jutun lainaukset ovat vastauksia some-ryhmässä esitettyyn kysymykseen "mitä (muiden mielestä) hupsua olet tehnyt bokashoinnin takia?"

Uusien tuttavien kanssa järjestetyltä brunssilta kannoin muovikassillisen bioja kotiin. En voinut antaa kymmenien banaaninkuorten mennä roskikseen.

Hanni Hilden

Biojätteet lajiteltava kiertoon muutaman vuoden päästä

Bokashi kehitettiin Japanissa 1980-luvulla. Suomeen menetelmä rantautui kuusi vuotta sitten, kun Linda Wirtasen perheyritys Viidakkotohtori aloitti bokashitarvikkeiden maahantuonnin.

– Alkuaikoina ei ollut saatavilla edes suomenkielistä tietoa. Meidän missio oli kääntää faktat suomeksi ja opettaa taito jokaiselle kiinnostuneelle, kertoo Wirtanen.

Nyt Wirtasen yritys myös valmistaa bokashirouhetta sekä muita EM-mikrobeihin (siirryt toiseen palveluun)perustuvia tuotteita.

Bokashiämpärit mahtuvat keittiön nurkkaan. Ämpärin täyttymisaika riippuu siitä, miten paljon bokashoitavaa taloudessa syntyy. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Bokashituotteiden menekki on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana ja suosion odotetaan kasvavan. Muun muassa Biolan toi markkinoille omat bokashituotteensa vuosi sitten.

Muissa pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa ollaan Suomea paljon edellä bokashin käytössä.

– Tämä on sikäli outoa, että vastaavasti kotitalousjätteen kompostointi ei ole vaikkapa Ruotsissa ollenkaan niin suosittua kuin Suomessa, kertoo Biolanin myynti- ja markkinointijohtaja Iikka Helin sähköpostilla.

Minulla on kotimaanmatkoilla oma bokashi mukana. Lyhyillä matkoilla pieni 3 litran karkkirasia ja pidemmillä matkoilla 16 litran bokashiämpäri.

Sabella Liljeqvist

Bokashointiin tarvitaan pari hanallista ämpäriä sekä mikrobirouhetta. Ämpärit voi myös askarrella itse, kunhan niistä tekee varmasti ilmatiiviitä. Jatkossa täytyy hankkia vain bokashirouhe.

– Keskivertoperhe käyttää kuivaa bokashirouhetta noin 2 kg pussin vuodessa. Sen hinta on siinä parinkympin paikkeilla, sanoo Wirtanen.

Kaikki meillä vierailevat joutuvat haistelemaan bokashiämpäriä: eikö ole ihmeellistä, biojätteet ovat olleet ämpärissä monta viikkoa, eikä mitään hajua!

Sirpa Lundgren

Keittiössä syntyvät biojätteet pilkotaan pieniksi paloiksi ja pannaan ämpäriin bokashirouheen kanssa kerran päivässä.

– Eniten kysytään, mitä bokashiin voi laittaa. Periaatteessa mitä vaan orgaanista biojätettä paitsi nesteitä, tuhkaa, etikkaa, suolaa ja hiivaa sellaisenaan, kertoo Wirtanen.

Myös paperi ja multa on pidettävä pois bokashista, sillä ne häiritsevät hapatusprosessia.

Bokashointi on helppoa. Riitta Särkkä näyttää, miten bokashiämpäriä täytetään. Video: Jaana Polamo

Hajuttomuuden salaisuus on jätteisiin sekoitetussa mikrobirouheessa, joka fermentoi tähteet tehokkaiden EM mikrobien ansiosta. Periaate on sama kuin hapankaalin valmistuksessa.

Yhteen litraan biojätettä käytetään noin 2 ruokalusikallista kuivaa bokashirouhetta. Rouheessa on erilaisia hyviä mikrobeja, muun muassa maitohappobakteereja. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Jätelain uudistuksen (siirryt toiseen palveluun) myötä biojätteen kerääminen on laajenemassa kaikkiin kiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa vuonna 2024. Osa ihmisistä etsii jo nyt toimivia vaihtoehtoja biojätteidensä käsittelyyn.

Lisäksi puutarhaharrastuksen suosion kasvu näkyy myös bokashoijien määrässä.

– Viimeisen vuoden aikana todella moni on löytänyt bokashin. Näen, että ekologisuus ja kestävä kehitys on tärkeää ihmisille tänä päivänä. Bokashi ei ole vain trendi, vaan elämäntapa, sanoo Wirtanen.

Lopputuotteina lannoitetta ja muhevaa multaa

Bokashointi sopii biojätteiden käsittelyyn niin kerrostalossa kuin työpaikallakin, sillä ämpärit eivät vie paljon tilaa.

Kun hapatusprosessi on päässyt käyntiin, alkaa ämpärin pohjalle kertyä bokashinestettä. Nesteen voi käyttää kasvien lannoitteena veteen laimennettuna.

Voi näyttää oudolta, kun kesällä kastelet kukkapenkkejä sateella sadetakki päällä kastelukannulla. Kannussa tietenkin vähän vahvempaa bokanestettä, jota sade kivasti laimentaa.

Outi Ohtonen

Kun ämpäri on täynnä, se jätetään muutamaksi viikoksi rauhassa fermentoitumaan ja biojätteitä kerätään toiseen ämpäriin.

Bokashinesteessä on kasvien kukintaa edistäviä ravinteita. Kuva: Yle/Marika Lyttz-Råholm

Fermentoituneesta bokashista tehdään lopuksi multatehdas, eli vanhat kukkamullat tai köyhtynyt kasvimaan multa uudistetaan sekoittamalla se bokashin kanssa.

– Minä sanon, että mullutan kun koko fermentoitunut komeus sekoitetaan multaan, kertoo Särkkä.

Noin kolmen viikon kuluttua bokashi on muuttunut multatehtaassa ravinnepitoiseksi mullaksi.

Nopeus perustuu valtavaan määrään hyötybakteereja, jotka hajottavat ja multaannuttavat biot.

​Kannoin jätesäkillisen vanhaa multaa työpaikan edellisvuoden kukkaistutuksista kotiin.

Sari Aspelin

Ero tavalliseen kompostointiin on suuri: kompostissa jäte palaa noin vuoden ajan ja hiili karkaa ilmaan. Bokashi multaantuu muutamassa viikossa ja hiili jää multaan.

Yhteistä kompostoinnin kanssa on se, että bokashointi vaatii samalla tavalla pientä viitseliäisyyttä, jotta prosessi toimii oikein ja hajuttomasti.

Valmis, hyvin fermentoitunut bokashi tuoksuu raikkaan simaiselta ja biojätteet ovat vielä tunnistettavissa. Multatehtaassa bokashi muuttuu ravinteikkaaksi muhevaksi mullaksi muutamassa viikossa. Video: Jaana Polamo

Multatehtaan tekeminen onnistuu sisätiloissa tai vaikkapa kerrostalon parvekkeella. Moni säilyttää multatehtaansa esimerkiksi saunan lauteiden alla, jossa se saa sopivasti lämpöä ja happea.

Valmiin "bokashikakun" sekoittaminen multaan onnistuu ulkona näppärästi kottikärryissä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Ulos tehty multatehdas on suojattava huolellisesti esimerkiksi verkolla, jotta haittaeläimet eivät pääse astiaan herkuttelemaan.

Harkitsen teettäväni sohvapöydän, joka olisi multatehtaan piilo.

Riikka Roine

Kun kierron saa käyntiin, ei istutuksille välttämättä tarvitse enää ostaa uutta multaa. Bokashi palauttaa multaan hyvän ja rikkaan mikrobieliöstön, joka on kukoistavien kasvien menestyksen salaisuus.

– Omissa istutuksissa näkyy nykyään todella paljon hyödyllisiä pikkuotuksia. Siellä ne tekevät työtään kasvualustaa parantaakseen, kertoo Särkkä.