1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Stoppi jättipalsamin ja espanjansiruetanan leviämiselle – Varsinais-Suomi sai tukirahaa vieraslajien torjuntaan

Varsinais-Suomessa pyritään pääsemään eroon viidestä vieraslajista muun muassa saaristossa ja virkistysalueilla.

Hankkeen avulla halutaan osallistaa nuoria vieraslajien torjuntaan. Kuvituskuva. Kuva: Yle/ Heini Rautoma

Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa haitallisten vieraslajien torjuntaan maanlaajuisesti 875 000 euroa.

Varsinais-Suomessa hankkeita on viisi. Torjuttavat lajit ovat jättipalsami, espanjansiruetana, komealupiini, kurtturuusu ja kanadanvesirutto. Hankkeet kestävät vuodesta kahteen, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskus tiedotteessaan.

Töitä tehdään luonnonsuojelualueilla, virkistysalueilla ja niiden läheisyydessä, rantaluonnossa ja saaristossa.

Hankkeiden toteuttajina ovat Paraisten kaupunki, Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka, Paimionjoki-yhdistys, Novian ammattikorkeakoulu sekä Pyhäjärvi-instituuttisäätiö. Näissäkin hankkeissa pyritään osallistamaan nuoria vieraslajien torjuntatöihin, ja mukana on myös neuvontahankkeita.

Torjuntatyö tehdään talkoilla

Avustusta myönnettiin varsinaisiin torjuntatoimenpiteisiin sekä hankkeisiin, joilla seurataan ja varmistetaan torjunnan tuloksia. Työhön kuuluu myös vieraslajineuvontaa. Avustusta voitiin myöntää lähtökohtaisesti enintään puolet hankkeen kustannuksista. Toisen puolen rahoituksesta hakija kattaa omalla rahoituksella, johon voi sisältyä myös talkootyötä.

Rahoitetuissa hankkeissa torjutaan haitalliseksi säädettyjä vieraslajeja eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon.

Vieraslajien torjunta hyödyttää koko paikkakuntaa edistäen alkuperäisten lajien palautumista käsitellyille alueille. Alkuperäiskasveja kasvavat elinympäristöt edistävät luonnon monimuotoisuutta, virkistävät asukkaita ja tekevät alueesta houkuttavan.