Hyppää sisältöön

Ikääntyneiden työntekijöiden työllisyysaste noussut koronavuonna – Eläketurvakeskus: Uusia eläköitymisiä odotettua vähemmän

Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan korona ei ajanut ihmisiä osittaiselle vanhuuseläkkeelle.

Eläketurvakeskuksen mukaan koronavuonna ikääntyneemmät työntekijät ovat jääneet eläkkeelle odotettua vähemmän. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eläketurvakeskuksen mukaan uusia osittaisia vanhuuseläkkeitä alkoi koronaepidemian varjostamana vuonna 2020 vain vähän aiempaa enemmän.

Uusia osittaisia vanhuuseläkkeitä alkoi 13 000, mikä oli viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Osittaista vanhuuseläkettä saavien määrän kasvu on Eläketurvakeskuksen mukaan seurausta vanhuuseläkeiän nostosta ja työssä jatkamisesta eläkeiän yli.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto pitää alkaneiden eläkkeiden määrää odotettua pienempänä.

– Ikääntyneet eivät ole kärsineet samassa määrin koronatyöttömyydestä kuin palvelusektorilla työskentelevät nuoret aikuiset. 60–64-vuotiaiden työllisyysaste on jopa hieman noussut koronavuonna, Kannisto sanoo tiedotteessa.

Koronaepidemia ei ole toistaiseksi näkynyt merkittävästi myöskään työkyvyttömyyseläkkeiden lisääntymisenä. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma kertoo, että se on alkuvuonna 2021 käsitellyt kuusi työkyvyttömyyseläkehakemusta, joissa keskeisesti taustalla on koronaviruksen aiheuttaman infektion jälkitila.

Hakemukset jättäneet henkilöt ovat olleet 56–62-vuotiaita. Aiemmin koronaan liittyviä hakemuksia ei ole ollut Kelan 300 päivän mittaisen sairauspäivärahakauden vuoksi.