1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Aleksei Navalnyin terveydentila herättää kysymyksiä: Tukijoiden mukaan voi huonosti, viranomaisten mukaan "tyydyttävästi"

Oppositiojohtaja tuomittiin vankilaan helmikuussa.

Aleksei Navalnyi
Navalnyi seisoo lasiseinäisessä häkissä oikeussalissa, ruutupaidassa, kädet taskuissa. Häkin ulkopuolella seisoo kaksi univormupukuista miestä vartiossa.
Aleksei Navalnyi seisoi syytetyille tarkoitetussa lasieriössä oikeussalissa 20. helmikuuta.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjällä kiistellään vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin terveydentilasta. Navalnyin asianajajan mukaan hän kärsii selkäkivuista ja tunnottomuudesta jaloissaan.

– Hän on heikossa kunnossa. Hänellä on kovia selkäkipuja, eikä voi käytännössä liikuttaa oikeaa jalkaansa, Navalnyin luona vankilassa vieraillut asianajaja Olga Mihailova sanoi venäläiselle Dožd-televisiokanavalle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mihailova sanoi myös, että Navalnyi on käynyt magneettikuvauksessa, jonka tuloksia hänelle ei ole kerrottu.

Navalnyin Facebook-sivulla julkaistiin torstaina lausunto, jonka mukaan hän on pyytänyt saada tavata siviililääkärin, mutta pyyntö on evätty. Lausunnossa Navalnyi myös kertoo, että häntä pidetään hereillä öisin. Sitä hän kuvailee kidutukseksi.

Venäjän vankeinhoitolaitos ilmoitti torstaina, että Navalnyin terveydentila on todettu "vakaaksi ja tyydyttäväksi". Kremlistä ei kommentoitu Navalnyin terveydentilaa torstaina. Presidentti Putinin tiedottajan mukaan vankien terveydentila on vankiviranomaiselle kuuluva asia.

Navalnyi otettiin kiinni tammikuussa hänen saavuttuaan Moskovaan Saksasta, jossa hän oli toipunut kuukausien ajan myrkytyksestä. Helmikuussa hänet tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen aiemman ehdollisen tuomion ehtojen rikkomisesta.

Lue myös:

Navalnyin tukijoukot pyrkivät järjestämään "nyky-Venäjän suurimman mielenosoituksen" vankilassa viruvan oppositiopoliitikon vapauttamiseksi

Moskovassa otettu kiinni noin 200 oppositiopoliitikkoa – osallistuivat paikallisvaaleja ruotivaan tapahtumaan

Asianajaja: Navalnyi on siirretty vankilasta tuntemattomaan paikkaan, TASSin mukaan oppositiopoliitikko on Pokrovin rangaistussiirtolassa

Aleksei Navalnyin tie vei vankiloihin – onko mielipidevainojen ja neuvostokomennon aika palannut Venäjälle?

Aleksei Navalnyin tapaus jakaa Venäjän oppositiota – kommunistijohtaja pitää petturina, mutta ruohonjuuritasolta löytyy tukea

Lähteet: AFP, Reuters