1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveystarkastukset

Lapin aluehallintovirasto: Pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Lapin rajanylityspaikoilla huhtikuun ajan

Kuvituskuva: Pakolliset terveystarkastukset voivat sisältää myös koronatestin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt kaikille Lapin rajanylityspaikoille terveystarkastukset kaikille maahan tulijoille. Terveystarkastus voi sisältää myös koronatestin.

Tarkastusten järjestäminen on pääosin kuntien vastuulla.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi Lapin aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kuntien velvoitetta järjestää terveystarkastus kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan kunnan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Kahden kunnan eli Enontekiön ja Muonion kautta maahan tulevien testaus on Lapin sairaanhoitopiirin vastuulla.

Aluehallintoviraston mukaan kaikilla rajanylityspaikoilla jokainen maahan tulija ohjataan terveystarkastukseen, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Lapsia ja rajaliikennettä ei testata

Uusi määräys on voimassa 1.4.–30.4.2021.

Aluehallintoviraston mukaan määräys ei saa vaarantaa kunnan muiden lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneille lapsille tai työtehtävissä olevalle tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstölle terveystarkastusta ei kuitenkaan tehdä.

Aiheesta aiemmin: Pakkotestaus tulee Lapin rajoille maanantaina: vain aluehallintovirasto voi määrätä terveystarkastukseen

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.