1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pohjois-Karjala on palannut kiihtymisvaiheeseen – rajoitukset pysyvät toistaiseksi ennallaan, ravintolasulusta päättää valtioneuvosto

Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti, ja niihin liittyy useita joukkoaltistumisia.

koronavirus
Hengityssuojain roikkuu bussissa.
Viime viikolla joukkoaltistumisia tapahtui erityisesti Joensuun keskustassa ja paikallisliikenteessä.Miikka Varila / Yle

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilanne on huonontunut siinä määrin, että alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätti siirtää koko maakunnan takaisin epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti, ja niihin liittyy useita joukkoaltistumisia sekä mahdollisia altistumistilanteita erityisesti Joensuun keskustan liikkeissä ja liikennevälineissä.

– Tilanne on valitettavasti selvästi huonontunut. Pääsiäislomat kannattaa nyt todella viettää vain läheisten kesken kotosalla ja välttää muutenkin kaikkea ylimääräistä liikkumista sekä sosiaalisia kontakteja, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen tilannekuvatyöryhmän tiedotteessa.

Viime viikolla Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 25, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui yhdeksän. Viime viikon tartunnoista 15 tapausta liittyi samaan, Ylitorniolta alkaneeseen laajempaan tartuntaketjuun. Viikolla 11 tartunnat keskittyivät Joensuuhun, mutta yksittäisiä tapauksia varmistui myös Outokummussa, Liperissä ja Ilomantsissa. Viikon aikana oli viisi laajempaa joukkoaltistumista kouluissa ja vapaa-ajan toiminnassa.

Kuluvalla viikolla torstai-iltapäivään mennessä uusia tartuntoja on varmistunut 16. Joensuussa on eilen alkanut selvitä laajempi tartuntaketju, jossa on tällä hetkellä varmistunut seitsemän tartuntaa. Tartuntaketjun alkuperä ei ole vielä selvillä, ja jäljitystyö on kesken. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli torstaiaamuna 189 henkilöä.

Valtioneuvosto päättää ravintolarajoituksista

Maakunnassa pidetään edelleen voimassa aiemmat suositukset koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tilannekuvatyöryhmän päätös kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä ei suoraan vaikuta muun muassa ravintolarajoituksiin, sillä niistä päättää valtioneuvosto erillisesti epidemiatilanteen kehittymisen mukaan.

Hallitus esittää ravintoloiden sulkemista esimerkiksi Pohjois-Savossa kolmen viikon ajaksi maanantaista 29. maaliskuuta lähtien. Pohjois-Savo on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla.

Esityksessä ehdotetaan ravintoloiden väliaikaisen sulun jatkamista niillä alueilla, joilla epidemia leviää voimakkaimmin, käytännössä leviämis- tai kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

Lue lisää

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: maakunnassa valmistaudutaan massarokotuksiin, rokotusaikojen menekki hidastunut, Lieksassa valmistellaan omaa exit-suunnitelmaa

Lue seuraavaksi