1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilkivalta

Paraisilla on hajotettu postilaatikoita potkimalla tai omatekoisilla pommeilla – valvontakameraan on tallentunut nuoria miehiä

Poliisi muistuttaa, että omatekoiset pommit ovat vaarallisia tekijöilleen.

Postilaatikot ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi Paraisilla. Kuvan laatikot eivät liity tapauksiin. Kuvituskuva. Kuva: Amanda Vikman/Yle

Paraisten keskustan ympäristössä on viime viikkoina tehty ilkivaltaa postilaatikoita rikkomalla sekä omatekoisia pullopommeja räjäyttelemällä.

Ensimmäiset ilmoitukset postilaatikoiden rikkomisesta tulivat poliisille jo tammikuun lopussa, ja lisää ilmoituksia tuli helmikuun aikana. Poliisi pitää tiedotteessaan mahdollisena, että kaikista rikotuista laatikoista ei ole edes tullut heille tietoa.

Yhden postilaatikon rikkomisesta poliisi on saanut valvontakameran kuvaa. Videosta näkyy, että laatikko potkaistaan rikki. Tekijät vaikuttavat poliisin mukaan olevan nuoria miehiä. Poliisi olettaa, että näillä tekijöillä on osallisuutta myös muihin postilaatikoiden rikkomisiin.

Omatekoiset pommit vaarallisia

Viime torstain ja sunnuntain välisenä aikana jäähallin ja urheilukentän nurkissa puolestaan räjäyteltiin omatekoisia pullopommeja. Aiheutuneet vahingot eivät ole suuria, lähinnä seiniin jääneitä valkoisia läikkiä.

Omatekoiset pommit ovat kuitenkin räjäyttäjälleen ja muille lähellä oleville todella vaarallisia, muistuttaa poliisi.

Räjähdys näissä aiheutuu paineen vaikutuksesta, jolloin syntyy syttyvää vetykaasua ja natriumhydroksia, jotka paineen voimasta voivat roiskua useiden metrien päähän, selvittää poliisi. Mikäli näitä leviää iholle ja silmille, pysyvät vauriot ovat todennäköisiä.

Poliisi toivoo tekijöistä jotain tietäviä ilmoittamaan havainnoistaan Paraisten poliisille numeroon 0295 446 710.