1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)

HUSin koronatestianalysoinnin hankinta sai markkinaoikeuden hyväksynnän kiirellisyyden takia – sopimusta ei kuitenkaan voida jatkaa suoraan

Markkinaoikeuden mukaan HUSin hankinta oli oikeutettu koronaviruksen aiheuttaman äkillisen tarpeen takia.

HUSin kilpailuttamattomat hankinnat ovat olleet suurennuslasin alla. Kuva: Janne Järvinen / Yle

HUSin laboratorioyhtiön Synlabilta tilaamat koronatestien analysoinnit ovat saaneet markkinaoikeuden hyväksynnän. Oikeuden mukaan HUSin ilman kilpailutusta tilaama hankinta oli perusteltu, koska tilanne oli äärimmäisen kiireellinen ja ennalta-arvaamaton.

Tilauksen saaneen Synlabin kilpailija, kotimainen Vita Laboratoriot valitti asiasta, koska sitä ei otettu hankintaprosessiin mukaan. Vita Laboratorioiden mukaan sopimus Synlabin kanssa oli ylimitoitettu ja ylihintainen.

HUS teki viime keväänä ja viime syyskuussa sopimuksen Synlabin kanssa koronatestianalysoinnin hankinnasta. Hankinnalla parannettiin matkustajaliikenteen koronatestausta ja nostettiin päivittäinen testikapasiteetti 10 000:een.

Vaikka markkinaoikeus nyt hyväksyi HUSin Synlabilta jo tekemät hankinnat, se katsoi, ettei suorahankinnan optiovuodelle ole perusteita eikä sitä saa käyttää.

Koronapandemian hoito on nostanut HUS:n kilpailuttamattomat hankinnat uusiin ennätyksiin. Kilpailuttamattomia eli suorahankintoja tehtiin viime vuonna 250 miljoonalla eurolla.

Lisää aiheesta:

HUSissa tehdään edelleen laittomia ostoksia ainakin kymmenillä miljoonilla vuodessa – Toimitusjohtajan mukaan tilanne on ”täysin kestämätön”

Markkinaoikeus: HUS teetti dna-analyysejä miljoonilla ja laiminlöi kilpailutuksen – sairaanhoitopiirille 70 000 euron seuraamusmaksu

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Hus on tehnyt useiden miljoonien eurojen hankintoja kilpailuttamatta