Hyppää sisältöön

Israelin lopulliset vaalitulokset kertovat, että maan poliittinen umpikuja jatkuu

Kyseessä olivat jo neljännet parlamenttivaalit maassa kahden vuoden sisään.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuvattiin marraskuussa Jerusalemin lähellä. Kuva: Alex Kolomiensky / AFP

Israelin parlamenttivaalien lopullisten tulosten mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu eikä häntä vastustanut oppositioblokki ole kummatkaan onnistuneet saamaan enemmistöä parlamenttiin.

Netanjahun Likud-puolue sai liittolaistensa kanssa 52 paikkaa eli parlamentin enemmistöstä jäi puuttumaan yhdeksän paikkaa.

Likudin vahvin haastaja, keskustalainen Yesh Atid liittolaisineen sai puolestaan 57 paikkaa 120-paikkaiseen knessetiin.

Kaikkiaan Likud sai 31 paikkaa parlamenttiin ja pysyy näin knessetin suurimpana puolueena.

Kyseessä olivat jo neljännet parlamenttivaalit maassa kahden vuoden sisään. Ongelmaksi on muodostunut se, että parlamenttiin on ollut vaikea saada kasaan poliittista enemmistöä, jonka varaan saisi pitkäaikaisemman hallituskoalition.

Tulevista hallitusneuvotteluista povataan vaikeita. Hallituksen muodostamiseen liittyvät ongelmat ovat johtaneet aiemmin vaalien uusimiseen kerta toisensa jälkeen.

Hallitusneuvotteluissa avainasemaan noussevat kaksi puoluetta: Mansour Abbasin luotsaama islamistinen UAL -puolue ja kovan linjan oikeistolaisen Naftali Bennettin johtama Yamina-liitto. Edellinen sai vaaleissa neljä ja jälkimmäinen seitsemän paikkaa parlamenttiin.

Haarez-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, etteivät UAL ja Yamina ole toistaiseksi ilmoittaneet tukevansa kumpaakaan blokeista.

The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että vaikka toinen blokeista onnistuisi jollakin tapaa muodostamaan hallituskoaliton, olisi sen tulevaisuudennäkymät heikot. Lehden mukaan koalitio olisi niin hauras ja ideologisesti hajanainen, että se hajoaisi todennäköisesti vain muutaman kuukauden jälkeen.

Tiistaina järjestettyjen parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 66,7 eli matalin sitten vuoden 2009.

Lue myös:

.
.