Hyppää sisältöön

Vaasan kaupunginorkesteri uskoo naisiin – kevään Womentums-konserttisarjan kaikki kapellimestarit ja solistit ovat naisia

Konserttisarja on tehty Vaasan kaupunginorkesterissa tietoisesti naisten voimin ja se on klassisen musiikin konserttisarjana ainutlaatuinen.

Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta on onnellinen Womentus-konserttisarjasta. (arkistokuva) Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasassa esitetään kevään aikana pelkästään naisten voimin toteutettu konserttisarja.

Vaasan kaupunginorkesterin konserttisarja on nimeltään Womentums ja sen kaikki kapellimestarit sekä solistit ovat naisia.

Konserteilla halutaan tehdä näkyväksi sitä, että klassinen musiikkikin on ollut miesten maailma pitkään.

Konserttisarjan tavoitteena on sukupuolten tasapaino Vaasan kaupunginorkesterin ohjelmistossa, tekijöissä ja päätöksenteossa. Samalla Womentums tekee näkyväksi ilmiötä, joka on juurtunut syvälle yhteiskunnan rakenteisiin.

– Ihmisten ominaisuuksia, taitoja ja mahdollisuuksia lukitaan ihan turhaan sukupuoleen. Myös klassinen musiikki oli hyvin pitkään tyystin miehinen maailma, jossa naisilla ei ollut tilaa – ainakaan virallisesti, sanoo Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta kaupunginorkesterin tiedotteessa.

Ainutlaatuinen konserttisarja

Womentums -konserttisarja on tietoisesti tehty naisten voimin ja se on klassisen musiikin konserttisarjana ainutlaatuinen.

– Vastaavaa tekoa ei ole nähty ja kuultu Euroopassa. Nyt kaupunginorkesterina toteutamme sarjan osana keskeistä toimintaamme kansainvälisen tason taiteilijoiden kanssa. Olen tästä vilpittömän ylpeä ja onnellinen, Huhta sanoo.

Konserttisarjan toivotaan olevan myös myönteinen esimerkki.

– Muutos on mahdollista uskottavien tekojen avulla. Siksi haastamme ja rohkaisemme myös muut julkiset kulttuurialan toimijat edistämään sukupuolten tasapainoa.

Konsertit nähtävissä ja kuultavissa suoratoistolähetyksinä

Kevään aikana Vaasan kaupunginorkesteri esittää seitsemän suoratoistokonserttia Womentums -sarjassa. Konsertit esitetään yleisölle kaupunginorkesterin kotisivujen ja Facebook-sivujen kautta.

Konserttitallenteet ovat nähtävissä kahden viikon ajan.

– Saamme Vaasaan vieraaksi ensiluokkaisia ja upeita muusikoita, muiden muassa Anna-Maria Helsingin, Marjukka Tepposen ja Jenny Carlstedtin. Womentums osoittaa, että laadusta ei tarvitse tinkiä, kun kapellimestarit ja solistit ovat naisia, Huhta sanoo.

Sinfoniaorkesterien sukupuolijakaumaa on selvitetty

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n vuoden 2020 esitystilastojen mukaan säveltäjistä naisia oli 6 prosenttia, kapellimestareista 16 prosenttia ja solisteista 50 prosenttia.

– Sukupuolijakaumaa selvitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Silloin alettiin onneksi kiinnittää huomiota epätasapainoiseen asetelmaan, joka oli aikaisemmin nähty alalla normaalina, Huhta toteaa.

Womentums on klassisessa musiikissa ainutlaatuinen teko, mutta se ei tule olemaan ainutkertainen. Vaasan kaupunginorkesterin mukaan Womentums jää nimenä ja teemana elämään kaupunginorkesterin toimintaan.

.
.