1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karhu

Karhukanta jatkaa kasvuaan – hirvilupien määrä romahtaa?

Luken mukaan Pohjois-Karjalassa on 560–580 yli vuotta vanhempaa karhua ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Eniten karhuja on Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan karhukanta on vahvistunut etenkin Itä-Suomessa.

Eniten karhuja on Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa.

Luken mukaan Pohjois-Karjalassa on 560–580 yli vuotta vanhempaa karhua ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta. Pentuetuotto on maakunnassa arviolta 150 yksilöä.

Koko maassa on ensi syksynä arviolta lähemmäs 2 800 karhua.

Karhukanta-arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin pentuehavaintoihin, joista on arvioitu erillisten pentueiden lukumäärä.

Metsästys ei ole pysäyttänyt karhukannan kasvua

Syksyllä 2020 Pohjois-Karjalassa ammuttiin ennätykselliset noin 160 karhua.

Neljän viimeisen vuoden aikana karhua on metsästetty aiempaa voimakkaammin. Tavoitteena on ollut katkaista vuonna 2012 alkanut kannan kasvu. Verotuksen voimistuminen ei näytä pysäyttäneen kannan kasvua, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta.

Heikkisen mukaan yhtenä todennäköisenä syynä tähän on Suomen karhukannan saama merkittävä muuttovoitto Venäjältä, mikä heijastuu etenkin itäisen Suomen karhukannan kasvuna.

Nuoret urokset ovat karhukannan pääasiallisia vaeltajia, minkä takia niiden osuus karhukannassa saattaa olla tavanomaista suurempi.

Hirvilupien määrä puolittuu?

Luonnonvarakeskus on julkistanut hiljattain myös tiedot, joita käytetään hirvikannan verotuksen suunnitteluun.

Jos Luken taulukoita ja laskelmia (siirryt toiseen palveluun) katsoo syksyn hirvijahtia innolla odottavien tuhansien pohjoiskarjalaisten miesten ja naisten silmin, niin ne ovat karua luettavaa.

Luken laskelmien mukaan Pohjois-Karjalan neljälle hirvitalousalueelle tulisi ensi syksyksi myöntää vain noin 700 kaatolupaa. Lopullinen saalismäärä olisi noin 900 hirveä.

Erityisesti hirvitalousalue numero 3, joka ulottuu Joensuusta Ilomantsin kautta itärajalle, on jäämässä jahdissa niin sanotusti mopen osaan. Noin 6 000 neliökilometrin laajuiselle alueelle olisi tulossa vain noin 30 lupaa. Syksyn saalissuositus olisi neljä sonnia ja 57 vasaa.

Viime syksynä lupia oli maakunnassa käytössä kaikkiaan vajaat 1 400. Hirviä ammuttiin 1 560.