Hyppää sisältöön

Republikaanit panivat vaalilain uusiksi Georgiassa demokraattien voiton jälkeen – jopa veden antaminen äänestäjille kiellettiiin

Republikaanit ovat panneet vireille vaalilakiuudistuksia useissa osavaltioissa.

Joukko mielenosoittajia vastusti Georgian uutta vaalilakia osavaltion kuvernöörin virka-asunnon edustalla Atlantassa torstaina. Mukana oli myös kuvassa keskellä seisova entinen ammattilaiskoripalloilija Josh Powell. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa on säädetty uusi vaalilaki. Republikaanipuolueen ajama laki muun muassa rajoittaa postiäänestystä ja antaa viranomaisille uusia oikeuksia vaalien järjestämiseen liittyen.

Demokraatit voittivat Georgiassa viime syksyn presidentinvaalit, ja osavaltion molemmat senaattorit vaihtuivat republikaaneista demokraateiksi.

Postiäänestys vaikeutuu

Uusi laki muun muassa edellyttää, että postiäänestäjä todistaa henkilöllisyytensä kuvallisella henkilötodistuksella. Postiäänestyslipukkeen anomiseen suotu aika lyhenee, ja äänestyslipukkeille tarkoitettujen laatikoiden sijoituspaikkoja ja käyttöaikoja rajataan.

Laki myös kieltää piirikuntien vaalivirkailijoilta tauot ääntenlaskennan aikana, ja jopa ruuan tai juoman antaminen äänestyspaikalle jonottaville äänestäjille on jatkossa laitonta.

Lain myötä osavaltion vaalikomission johtajaa eivät valitse enää äänestäjät, vaan poliitikot. Vaalikomissio puolestaan saa oikeuden vaihtaa tarvittaessa piirikuntien vaaliviranomaisia.

Demokraattien ja useiden kansalaisjärjestöjen mukaan uudistuksilla on tarkoitus lannistaa erityisesti etnisiin vähemmistöihin kuuluvia äänestäjiä. Ainakin kolme kansalaisjärjestöä on viemässä osavaltiota oikeuteen lain takia.

Demokraattiedustaja pidätettiin kuvernöörin oven takana

Osavaltion lainsäädäntöelin eli Georgian yleiskokous hyväksyi lain torstaina, ja republikaanikuvernööri Brian Kemp vahvisti sen saman tien.

– Viime marraskuun vaalien jälkeen tiesin, kuten monet teistäkin, että osavaltion vaalijärjestelmä kaipaa merkittävää uudistusta, Kemp sanoi.

Republikaaneilla on vankka enemmistö Georgian osavaltiohallinnossa.

Lain vahvistus johti myös välikohtaukseen, jossa pidätettiin yleiskokouksen edustaja. Hallintorakennuksessa kuvatussa videossa demokraattiedustaja Park Cannon koputtaa oveen, jonka takana Kemp piti tiedotustilaisuutta laista. Sen jälkeen paikalla olevat poliisit laittavat hänelle käsiraudat ja vievät pois.

Uutistoimisto AP:n mukaan Cannonia uhkaa syyte muun muassa virkavallan vastustamisesta, josta voi saada vuosien vankeustuomion. Välikohtauksesta kertoo myös uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Koko maan vaalijärjestelmä myllerryksessä

Useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa on vireillä republikaanien ajamia vaaliuudistuksia, jotka pantiin vireille syksyn vaalien jälkeen. Entinen presidentti, republikaanien Donald Trump syytti useiden osavaltioiden vaalituloksia vilpillisiksi Hän myös otti yhteyttä juuri Georgian osavaltion vaaliviranomaisiin ja ilmaisi toivovansa, että osavaltiosta löytyisi lisää ääniä hänen tuekseen.

Uusi presidentti Joe Biden puolestaan kommentoi torstain lehdistötilaisuudessaan uudistushankkeita. Biden sanoi pitävänä äänestysoikeuksien rajoittamista "sairaana" ja "epäamerikkalaisena".

Washingtonissa koko maata hallitsevat demokraatit puolestaan puuhaavat suurta valtakunnallista vaaliuudistusta, siitä voit lukea tarkemmin täältä:

Ei enää vaalipiireillä puljailua ja loppu salatuille lahjoittajille – Näin demokraattien kunnianhimoinen lakialoite myllertäisi Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän perustan

Lue myös:

Demokraatit saivat tuplavoiton Georgiassa ja senaatin haltuunsa – puolueelle tiedossa värisuora Washingtoniin 5.1.

Kirjeenvaihtajalta: Trumpin perintöä punnitaan tänään Georgian vaaliuurnilla – Ratkaiseeko republikaanien sisällissota uusintavaalien tuloksen? 4.1.

Yle Georgiassa: Tv tulvii aggressiivista vaalimainontaa ja ovilla kolkuttelevat kampanjatyöntekijät – Yhdysvaltain politiikan kohtalonhetki on vasta tulossa 8.12.